Дом за царския орел!

Начало на кампанията: 14.02.2020

Нека помогнем на царския орел да има сигурен, спокоен и защитен дом в България!

Дом за царския орел!
350 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS POLET

Как да помогнем?

Можем да го направим заедно, като закупим земя за орела в Сакар – мястото, където в страната ни има най-много двойки царски орли от общо 29. В дома на орела един декар земя струва между 450-500 лв.

Миналата година чрез кампанията в „България дарява“ и събраните близо 1050 лв. успяхме да закупим 3,3 дка земя за царския орел в Сакар.

Тези 3300 квадратни метра се използват от двойките орли, живеещи в близост, като места за ловуване и почивка.

Тази година искаме да увеличим квадратурата на дома на орела и за това са необходими поне 5000 лева.

Заедно можем да направим царството на орела сигурна за него крепост, като увеличаваме спасените земи!

Царството на царския орел за съжаление става все по-малко. С годините площта на владенията на вида в страната ни намалява драстично. Орелът губи дома си постепенно и това е една от най-сериозните заплахи за него. Това е и една от причините царският орел да е застрашен от изчезване в световен мащаб.

Кой, как и защо ограбва земите на орлите? Кой? – хората. Как? – Налице е тенденция към разораване и превръщане на значими за царския орел територии, стопанисвани като пасища, в обработваеми земи, лозя и овощни градини.

Така се разрушават многочислени колонии на лалугери и двойки царски орли, които биват лишени от храна, а това може да доведе до напускане на домовете им – земите, в които живеят от стотици години.

letter „Моят дом е моята крепост!“ Това важи и за дивите животни. Домът им е там, където образуват двойки, отглеждат своите малки и намират достатъчно храна, за да изхранят семейството си. Звучи познато, нали!? Така, както ние, хората, се стремим през живота си да изградим своя дом и в него в спокойствие и любов да отгледаме децата си, така е и при животните.

Защо е важно да закупим земя?

Закупуването на земи в Сакар и възстановяването им допринася за опазването на лалугера и други видове, които са важен хранителен ресурс за царския орел. Така се възстановява биологичното разнообразие като цяло.

Българско дружество за защита на птиците има опит във възстановяването на земи с цел превръщането им в подходящи места за хранене на царския орел, както и във възстановяването на места за размножаване.

Увеличаването на земите в добро биологично състояние води до увеличаване на шансовете за оцеляване на царския орел.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!