Възстановяване на щетите от пожара в Драгоманското блато

Начало на кампанията: 23.01.2020

Кампания за изграждане и възстановяване на унищожената посетителска инфраструктура.

Възстановяване на щетите от пожара в Драгоманското блато
1 988 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS DRAGOMAN

За кампанията

На 22 януари 2020 г. вечерта в Драгоманското блато избухна пожар, който обхвана и унищожи 80% от растителността (тръстика, папури, камъш).

Огънят засегна и посетителската инфраструктура – 300 м. дървена пътека и кула за наблюдение, които Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ“ с помощта на доброволци и дарения изгради и поддържа вече 15 години.

Дървените мостчета винаги са били с безплатен достъп и позволиха на хиляди ученици да опознаят ценността на Драгоманското блато като една от влажните зони със световно значение.

Разходката сред тръстиките и папурите, възможността да се видят водни лилии в естествена среда и уникални насекомоядни растения, както и неповторимото усещане да се разпознае песента на мустакатия синигер или големия воден бик, промениха отношението на деца и възрастни към блатото.

След пожара тръстиките ще се възстановят – още през юни ще видим новата зеленина в блатото. Надяваме се също, че валежите ще повишат рекордно ниските водни нива в блатото, за да може и тази година белите чапли да гнездят необезпокоявани в блато

letter Ние искаме да развиваме образование близо до природата, защото досегът с нея ни учи да я обичаме и опазваме. И така да намалим броя на хората, които биха драснали клечката отново…

Колко пари са нужни?

Предстои да изследваме пораженията върху посетителската инфраструктура и да установим какви ще бъдат разходите за възстановяването на дървената пътека.

Предварителните изчисления показват, че изграждането на метална конструкция за основа вместо дървената, която беше досега, подмяната на дървения материал и моста над един от каналите в блатото ще струва около 46 000 лв.

Разчитаме изцяло на дарителски средства, за да успеем да възстановим унищоженото от пожара.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!