Повече солидарност с възрастните

Повече солидарност с възрастните

Сподели

Фина и Димо са семейство от Граматиково – малко селце с население около 300 души в Странджа. Ежедневието им е еднакво с ежедневието на повечето възрастни хора там. За подобни места сме свикнали да чуваме клишето „животът замира” и рядко се замисляме какво конкретно стои зад него.

Често това обаче значи липса на лекар, на училище и детска градина, понякога дори на магазини, от които да напазаруваш най-базисни неща, рядък транспорт до големите градове, напуснали селото, често и страната, млади хора… А отвъд логистичините трудности, в емоционален план, стои човешка изолация и самота.

За Фина и Димо научаваме от сайта на „Каритас”, организация, която вече 26 години работи за подобряване на живота на различни уязвими групи хора: възрастни, деца и младежи, самотни майки, бежанци, бездомни… 17 от тях „Каритас” осъществява услугата „Домашни грижи”, чрез която мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници  посещават възрастните хора в техните собствени домове и им помагат със здравни и социални грижи, пряко съобразени с техните индивидуалните нужди.

Сътрудниците на „Каритас“ посещават хората всяка седмица, дори понякога – и всеки ден. За тези години „Каритас“ създава 9 центъра за Домашни грижи, като мобилните екипи към тях осигуряват дългосрочни домашни грижи на повече от 370 възрастни хора от 14 села и градове в областите Плевен, Враца, Русе, Бургас, Пловдив и София.

Благодарение на услугата „Домашни грижи на „Каритас“ възрастните хора изживяват старините си в своя собствен дом и имат възможност да не постъпват в специализирани институции. Получават професионални грижи, внимание и разбиране, спокойствие и сигурност, от които имат истинска нужда в своето ежедневие.

Екипът на „Каритас“ вярва, че „всяка подкрепа е безценна, когато е дадена от сърце и с мисъл за човека до нас, който изпитва страдание”.

Затова се обръщат и към дарители, включително и за услугата „Домашни грижи”. За нея през 2018 г. „Каритас“ са набрали от дарения близо 60 681 лв.

Средствата от DMS са неголяма сума, но важна част, защото идват като регулярна подкрепа – организацията ползва механизма за осма поредна година и набраната от DMS сума за 2018 г. е близо 18 900 лв.