Никога не се отказвай

Никога не се отказвай

Сподели

Един баща стана известен, с това, че „остави” сина си на грижите на премиера Бойко Борисов, за да илюстрира трудността да гледаш дете с увреждания в България. Бащата е Емил Мавродиев, който не се отказва да се бори детето му да живее по-пълноценно. Момчето е Петър, който вече е на 20.

Той се ражда с диагноза детска церебрална парализа, което в България е равносилно на присъда, не толкова медицинска, колкото социална. Родителите му започват веднага рехабилитация, търсят всякакви варианти (оперативни и не само) за подобряване на състоянието му, през годините го водят на плуване и конна езда. 2015 г. швейцарски лекари, преглеждащи деца, в рамките на дейността на фондация „Суисклиникал”, препоръчват анализ на походката, за който няма апаратура в България, а след това, в зависимост от резултатите – и оперативно лечение на левия крак, за да може момчето да да ходи по-добре. През май 2016 г. във Виена е извършен такъв анализ и е изготвен план за оперативно лечение.

През юни същата година родителите на Петър подават заявление във Фонда за лечение на деца за финансиране на операцията в Австрия, но близо 4 месеца по-късно получават отказ с мотив, че лечението може да се извърши в България. Родителите обаче обжалват решението на Фонда (и накрая печелят делото, като Върховният административен съд постановява ЦФЛД да преразгледа своето решение).

Едновременно с това подават заявление в Здравната каса за издаване на формуляр за планирано лечение в Европейския съюз и заявлението е одобрено. Семейството го очаква и 6-седмичен извънболничен престой във Виена, а след това и още едно пътуване за рехабилитация и изработване на ортеза. За всичко това са необходими около 10 000 евро съпътстващи разходи и  февруари 2017 год. родителите на Петър започват кампания в DMS за набиране на средства за ортопедична операция във Виена.

Средствата за рехабилитацията на Петър – от DMS и от други източници) са събрани през октомври и кампанията приключва. Операцията е успешна, но на момчето му предстои специализирана рехабилитация в Словакия и сваляне на имплантите, използвани при операцията, за което са необходими още 7500 евро и той започва втора кампания в DMS – за цялостното приключване на лечението на стойност 14 500 евро.

Според бащата на Петър, Емил Мавродиев, основен двигател на кампаниите, DMS е от огромна помощ за тези, които имат нужда от лечение – „защото е лесно и достъпно през телефона и хората са склонни да помагат така”, а също и заради възможността част от парите, събрани за друга кауза, да бъдат предарени при ясни условия. Като предизвикателство през механизма той посочва трудността на кампаниите сами да популяризират каузите си.

Петър обаче успява повторно да набере нужните средства и след сваляне на имплантите вече ходи много по-добре. Сега учи специална педагогика в Пловдивския университет и дори шофира. Родителите му искат да го заведат на още един курс кинезитерапия в Полша, както и на контролни прегледи във Виена. И се радват, че Петър вече живее много по-пълноценен и самостоятелен живот.