Академия Миротворци

Начало на кампанията: 10.01.2020

 „Академия Миротворци“ обучава ученици и педагогически специалисти в основни техники на медиацията и създава центрове по медиация в училищата. Училищните медиатори помагат на ученици в конфликт да разрешат проблема. Знаят как и кога точно да се намесят, за да успокоят спорещите. Не вземат страна, не дават съвети и не им казват какво да правят.

Академия Миротворци
221 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS MIR

За кампанията

Те са Лиляна Савова и Венета Иванова. Лиляна е юрист. Още като студент правото я среща с медиацията, която се превръща в нейно призвание. Днес като медиатор помага за разрешаването на юридически спорове. Обучава и сертифицира други специалисти в медиация и преговори.

Венета е психотерапевт. В медиацията открива ценен инструмент, с който да надгради работата си с деца и семейства в риск. Обучава деца и възрастни в медиаторски техники и емоционална интелигентност.

Защо създават „Академия Миротворци“?

Големият опит на Лиляна и Венета като медиатори и обучители по медиация ги убеждава точно колко силен и ефективен инструмент е тя.

Наблюдавайки тревожните тенденции за нарастваща агресия в училищата, двете осъзнават, че имат решение. Знаят, че конфликтите и агресията в училище най-често са плод на недоразумение.

Подобни конфликти биха могли да се решават лесно – в класната стая или на училищния двор. Достатъчно е да има добре подготвени деца и учители, които разпознават проблема и имат нужните техники да се справят с него.

Лиляна и Венета разработват модел за използване на медиацията в образователната система. Така се ражда „Академия Миротворци“.

Какво е „Академия Миротворци“?

 „Академия Миротворци“ обучава ученици и педагогически специалисти в основни техники на медиацията и създава центрове по медиация в училищата. Училищните медиатори помагат на ученици в конфликт да разрешат проблема. Знаят как и кога точно да се намесят, за да успокоят спорещите. Не вземат страна, не дават съвети и не им казват какво да правят.

Помагат им да разберат отсрещния човек и сами да изберат решение, което и двамата харесват. По този начин медиаторите от „Академия Миротворци“ създават нова култура на общуване между учениците и спомагат за намаляване на агресията в училищна среда.

letter Лиляна и Венета вярват, че за да се реши проблемът с агресията в училищата, трябва да бъдат обхванати всички включени в образователния процес. Ето защо те обучават за медиатори не само ученици, но и учители, педагогически съветници и директори. Завършилите обучението стават част от училищния център по медиация, където заедно разрешават конфликти и обменят опит.

Целта

Вече работят успешно с 20 пилотни училища във Варна. Това, за което мечтаят, е мрежа от миротворци и центрове по медиация в училищата в цяла България.

Вярват, че за да изградим култура на мира и уважението, светът се нуждае от емоционално интелигентни личности и именно училището е най-подходящото място те да бъдат създадени!


„Академия Миротворци“ са един от финалистите в шестото издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА, организиран от Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change България. Можете да ги подкрепите да стигнат до последния етап на конкурса като гласувате за тях между 14 януари и 3 февруари 2020 на: www.nova.bg/promyanata.
Гласуването не е обвързано с даряването. Дарявайки за „Академия Mиротворци“, вие не давате своя глас за тях в ПРОМЯНАТА.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!