Историята на DOG HELP BG и как DMS помага на каузата

Историята на DOG HELP BG и как DMS помага на каузата

Сподели

Радо е част от малкия екип на „ДОГ ХЕЛП БГ“. Той и съмишлениците му Елица, Мая и Георги не желаят да показват лицата си и да се заявяват публично. Тяхната мисия е да помагат на животни в беда и да им намират добри стопани. Организацията събира средства чрез дарителска платформа DMS с еднократни или абонаментни SMS-и на кратък номер 17 777 с текст DMS DOGHELP, чрез онлайн дарения през ePay и виртуален POS терминал на ОББ, както и дарения с банков превод.

Здравей, Радо! Кога започна да помагаш на животни в беда?

Откакто се помня се занимавам с каузата на бездомните животни. Винаги съм се потискал от безхаберното отношение, а дори агресията на голямата част от българското общество към тях. Повече от 10 години активно помагам на животни в беда, отделно от основната ми работа. Основахме „ДОГ ХЕЛП БГ“ с група съмишленици през лятото на 2018-та година. Искахме да имаме организация от доброволци, които вярват в каузата и най-вече обичат животните. От тогава нашата Фейсбук страница има повече от 24 000 последователи.

Разкажи повече за „ДОГ ХЕЛП БГ“?

Ние сме общо осем души, но разчитаме на помощта и подкрепата на доста наши поддръжници. Хората, с които работя, имат професии, семейства и натоварена програма, но никога не забравят за животните. Те отделят всяка възможна минута за каузата – мога да разчитам на всички денонощно. Всеки ден са изправени пред избора да продължат да се борят или да се откажат, защото ситуацията в България не се променя. Хората, които обичат животните в България ежедневно са емоционално потискани или осмивани заради проявената си човечност. Тук е нормално да изхвърлиш в реката поколението на дворното си, завързано на метър синджир куче, което храниш с хляб. Вместо да го кастрираш и да се погрижиш за по-добрия му живот, защото кастрацията все още се приема за „ощетяване“. Но не е „ощетяване“ отнемането на живота на поколението, често по особено жесток начин. Законът за защита на животните практически съществува само на хартия и нито държавата, нито гражданите се интересуват от него.

Как получавате сигнали за животни в беда?

Обикновено чрез страницата ни, но често самите ние попадаме на животни в беда, често ни звънят и хора от други организации и приюти.

Кой поема разноските за лечението на животните?

Радваме се, че имахме възможността да бъдем одобрени от платформата DMS, което е огромна помощ за нас. Благодарим им за подкрепата! Имаме няколко редовни дарителя, на чиято помощ също разчитаме ежемесечно, както и на нашите последователи, които вярват в нас. Без помощта на всички тях нямаше да се справим!

Случва ли ви се да задлъжнявате на ветеринари и клиники?

Постоянно! Денят ни започва с въпроса как ще намерим средства да заплатим за поредното несретниче.

Плащате ли от собствения си джоб?

Много често се налага. Нашите приятели и семейства също често ни помагат.

Къде остават животните докато оздравеят?

Зависи от състоянието, в което са. Ако се нуждаят от активно лечение, остават в стационар на съответната клиника. Ако могат да бъдат изписани търсим приемни домове и хотели за кучета, което също е сложно. Те също са платени.

На колко животни сте успели да помогнете до момента?

Когато поемем дадено животно, ние не го връщаме на улицата. Нашата цел е да го излекуваме, ако можем и да му намерим дом. Не задължаваме хората, които се обръщат към нас с нищо. Най-често молим за помощ за транспорт. След като кучето е вече при нас, ние поемаме ангажимента за него. Гордеем се да споделим, че за последната година сме спасили, излекували и намерили дом на може би над 300 животни. Всички те се дават за осиновяване с предварителна проверка на дома и евентуалните осиновители, както и с договор за осиновяване. Осиновителите са задължени да ни изпращат информация за това как се чувства животното. Те често се обръщат към нас и за съвети по отглеждане и препоръчителни клиники и ветеринари.

Защо животните се осиновяват предимно в чужбина? От кои държави най-често?

Нашите животни обикновено намират своите осиновители в Германия и Швейцария. Предпочитаме да бъдат осиновени там, защото в тези страни има действащи закони за защита на животните, строг контрол, глоби и ефективни присъди за евентуални нарушители. В тези страни също е забранено свободното развъждане на кучета и отглеждането им на верига. Имат зооконтрол, който следи за здравето и начина на отглеждане на всяко животно. В Германия е определено по закон по колко часа на ден всеки собственик има право да оставя домашния си любимец сам вкъщи – по 4 часа! Там, ако случайно някой изостави кучето си в приют, това му се записва в досието и този човек в бъдеще се счита за неблагонадежден.

У нас има много неблагонадеждни осиновители, които взимат бебета и им се „радват“, докато са малки, естествено възпитават ги тотално погрешно и когато куче, извън контрол, изяде дивана или по-лошо – изръмжи на детето – най-лесното е да се хвърли на улицата, на полето, в гората, в съседното село, град и т.н. Естествено, после се оказва, че то не е регистрирано и не може да се установи собственика за да си поеме отговорността.

Как решихте да използвате платформата DMS за събиране на средства?

Нашите последователи и дарители намират платформата за най-лесния начин за дарение. Това ни накара да кандидатстваме. На dmsbg.com много лесно и достъпно се дава информация за текущото състояние на дадена кампания и всеки би могъл да проследи какво се случва с дарението му.

От колко пари се нуждаете месечно, за да работите спокойно и да успявате да покриете всички разноски?

С всеки изминал месец нашите разходи нарастват, както и броят на поетите от нас животни. Става ни все по-трудно и трудно да покриваме сметките си по клиники и хотели, имаме изключително тежки случаи, които не сме подминали, при които само за едно куче лечението може да е между 8 000 – 10 000 лв. Ние се борим за всеки живот. Това са наистина непосилни суми за малка организация като нашата. В момента имаме поети над 40 кучета, които чакат да бъдат осиновени. Може би, за да се разплащаме на време с всички клиники и да се грижим по възможно най-добрия начин за животните биха ни били необходими над 10 000 лв. месечно.

Защо продължава да има бездомни животни в България?

Защото няма воля за решаване на този проблем. А иначе решенията са няколко и достатъчно лесни за изпълнение. Няколко пъти сме давали предложения за изменения за закона за защита на животните на БАБХ и властите, дори последният път беше, когато имаше няколко случая на сериозно нахапани от домашни кучета хора. Нямаме обратна връзка! Накратко действията за промяна и решаване на проблема с бездомните кучета са следните:

  • Задължителен единен обществен регистър на всички домашни кучета и обединяваща система за регистрация на чипове, която свързва ветеринарните лекари/клиники с общините;
  • Многократно увеличаване на годишния данък за притежание на куче;
  • Стимулация за кастрация на домашни кучета чрез освобождаване от годишен данък;
  • Задължителна кастрация на дворни кучета, кучета които придружават стада и ловни кучета, след навършване на определената възраст за кастрация, но до 1 година;
  • Общински, ветеринарен и граждански контрол за начините на отглеждане и условията на живот на домашни/дворни кучета;
  • Премахване на синджира като начин на отглеждане на дворни кучета и задължаване на всеки стопанин да отдели необходимото по Европейското законодателство 6 м2 заграждение и къщичка за място на отглеждане на кучето;
  • Ефективни присъди за проява на жестокост към животно, неправомерно развъждане, както и изхвърляне, изоставяне или убийство на поколението им;
  • Ефективни присъди за организатори на кучешки боеве, както и за тренировка на куче за кучешки боеве;
  • Глоби и предупреждения за изземване на собственици, които отглеждат неправомерно и оказват тормоз на домашните си куче и/или котка, както и на всякакъв друг животински вид;
  • Високи глоби за нерегистрирани кучета;
  • Високи глоби за нерегламентирано развъждане на кучета;
  • Забрана за продажба на кучета и котки извън определените и строго регламентирани, лицензирани и сертифицирани развъдници;
  • Задължаване на собствениците на кучета да преминават през задължително обучение и социализация на кучето;

Какво трябва да знае един човек/семейство преди да вземе куче за отглеждане?

Кучето е отговорност и грижа, а също изисква и финансов ресурс – за добра храна, за лекар. То не е Коледен подарък. То има своите постоянни нужди. И ако дадено семейство не е склонно да гледа домашен любимец като истински член на семейството – по-добре да не си взима, има плюшени играчки за това!

Инициативата на DMS „Отвори вратата за доброто, Влез, стани дарител“ се осъществява с медийната подкрепата на: Az-jenata.bg, BG-mamma.bg, BGonAir, Btvnovinite.bg, Clubz.bg, Dariknews.bg, Dir.bg, Dnes.bg, Dnevnik.bg, Elle.bg, FM+, Investor.bg, Maikomila.bg, Mediapool.bg, Moetodete.bg, Momichetata.bg, NGObg.info, Offnews.bg, Programata.bg, Rozali.com, Segabg.com, Vesti.bg, Webcafe.bg, Z Rock, БГ Радио, БНР, Радио 1, Радио Вероника, Радио Фреш

Още за DMS:

 

Платформата DMS стартира през май 2007 година и се осъществява в партньорство между Български дарителски форум и Фондация BCause. Инициативата дава възможност за дарения чрез еднократен SMS за абонати на трите мобилни операторa на територията на България – Теленор, VIVACOM и А1. От 2015 г. системата предлага и нови механизми за набиране на средства с абонамент за SMS, онлайн дарения и банкови преводи. Кампаниите, които кандидатстват в дарителската платформа, се одобряват от DMS Борд, който се състои от представители на двете организации, трите мобилни оператора, „Тера Комюникейшънс“ АД, ОББ, „Ипей“ АД, експерти и обществени личности.

 

Кампанията се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.