Големи чудеса за малките герои на дарителската платформа DMS

Големи чудеса за малките герои на дарителската платформа DMS

Сподели

1 от 10 деца у нас се ражда недоносено

През ноември дарителската платформа DMS даде официален старт на инициативата „Отвори врата за доброто. Влез, стани дарител!“. Целта на кампанията е да насърчи дарителството и да разясни механизмите за бързо и надеждно набиране на средства чрез еднократни или абонаментни SMS-и на кратък номер 17 777, чрез онлайн дарения през ePay и виртуален POS терминал на ОББ, както и дарения с банков превод. Над 200 са в момента активните кампании на хора и организации, които търсят своите добротворци чрез напълно обновения уебсайт  www.dmsbg.com

Вече шест години, фондация „Нашите недоносени деца“ използва дарителската платформа за да набира част от средствата за многобройните си инициативи в страната, посветени на най-малките герои и техните семейства. Според детайлната справка, до този момент кампанията „Големи чудеса за малките герои!“ –  DMS BEBE  е събрала над 31 хил. лева като 98% от тях са от еднократни или абонаментни SMS-и. Сумата е около 10% от всички други дарения, които организацията е получила до момента.

Дейността на фондацията е насочена към набиране на средства за три основни направления:

На първо място, осигуряване на животоспасяваща апаратура. Поради ниското си тегло и не напълно развитите си органи и системи, недоносените бебета имат нужда от специализирани грижи, за да оцелеят и да се преборят. Апаратурата обаче се използва активно, амортизира се бързо и трябва да бъде подменяна редовно. Само за 2019 година фондацията е дарила медицинска апаратура на стойност над 167 000 лв. в градовете Варна, Търговище, Велико Търново, София, Силистра, Пловдив, Сливен, Русе, Габрово, Монтана, Бургас, Ловеч, Добрич, Стара Загора, Кърджали, Пазарджик и Шумен.

На второ място фондацията работи за изграждането и обзавеждането на „семейни стаи“. За родителите преждевременното раждане е един изключително травматичен момент. Неизвестността дали детето ще оживее и какви ще бъдат последствията за него могат да бъдат особено мъчителни. В България родителите все още са отделени от недоносените си бебета и могат да ги виждат за кратко по време на болничния им престой. В същото време съвременната наука е доказала, че бебетата се развиват по-добре и оздравяват по-бързо, когато родителите прекарват възможно най-много време с тях и участват активно в грижите още в болницата.

„Дълъг и труден е пътят на недоносеното дете, особено на това с много ниско и изключително ниско тегло, от раждането до изписването. И все пак, когато състоянието на детето позволява, майката изцяло може да поеме грижата за него, разбира се под медицински контрол и абсолютно съдействие на персонала. Точно в този момент са изключително важни семейните стаи. В тях бебето може да бъде в ръцете на мама, а тя ще придобие опит и увереност, че може да се справи с всички предизвикателства.”, споделя д-р Лиляна Ташкова, завеждащ неонатологично отделение към УМБАЛ Канев, гр. Русе.

Ползите от семейните стаи са многобройни – от чисто психологически и емоционални, до съвсем практически. Ежедневните грижи за бебе не са лека задача дори при нормални обстоятелства, но когато говорим за бебе с влошено здравословно състояние, тогава грижите са по-специфични и родителите имат нужда от време да се адаптират и да се почувстват по-уверени.

До този момент с подкрепата на дарители и корпоративни партньори са изградени семейни стаи в отделенията в Майчин дом – София, СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“ ЕАД София и Велико Търново (благодарение на “Тройка на разсъмване” и “Повече българчета за България”), а след това Пловдив, Сливен и Русе. Сформиран е кът за кенгуру грижи и кърмене в новата семейна стая в отделението в Бургас.

Наред с всички останали инициативи, фондация „Нашите недоносени деца“ подкрепя и развива семейния център за недоносени деца и техните родители „Малки чудеса“ в София. Просторен и модерно оборудван, в него се провеждат консултации със специалисти в областта на ранното детско развитие – психолози, логопеди, специалисти по ранна детска интервенция и двигателно развитие, музикотерапевт, ерготерапевт, консултанти по кърмене, а също така и лекари – педиатър и неонатолог. Родителите и децата имат възможност да посещават психотерапевтични групи. Редовно се провеждат и различни други групови занимания, подкрепящи ранното детско развитие: арт-ателиета, групи за игра, музикални занимания, лекции на теми, засягащи отглеждането на недоносените деца, училище за родители.

И още малко цифри, които не могат да ни оставят равнодушни: 1 на всеки 10 бебета се ражда преждевременно в България. Целта, която кампанията „Големи чудеса за малките герои!“ –  DMS BEBE си е поставила е да набира поне 2000 лева на месец от дарения! Простата аритметика показва, че това са 400 SMS абонамента на стойност 5 лева или 1000 абонамента на цена от 2 лева. Сумата не е непостижима, но изисква постоянство и съпричастност на хора, които осъзнават важността за грижата към най-малките ни герои. Подробности за кампанията и начините да помогнете ще откриете на dmsbg.com – DMS BEBE.

 

Медийни партньори на кампанията:

Инициативата на DMS „Отвори вратата за доброто, Влез, стани дарител“ се осъществява с медийната подкрепата на: Az-jenata.bg, BG-mamma.bg, BGonAir, Btvnovinite.bg, Clubz.bg, Dariknews.bg, Dir.bg, Dnes.bg, Dnevnik.bg, Elle.bg, FM+, Investor.bg, Maikomila.bg, Mediapool.bg, Moetodete.bg, Momichetata.bg, NGObg.info, Offnews.bg, Programata.bg, Rozali.com, Segabg.com, Vesti.bg, Webcafe.bg, Z Rock, БГ Радио, БНР, Радио 1, Радио Вероника, Радио Фреш

 

Още за DMS:

Платформата DMS стартира през май 2007 година и се осъществява в партньорство между Български дарителски форум и Фондация BCause. Инициативата дава възможност за дарения чрез еднократен SMS за абонати на трите мобилни операторa на територията на България – Теленор, VIVACOM и А1. От 2015 г. системата предлага и нови механизми за набиране на средства с абонамент за SMS, онлайн дарения и банкови преводи. Кампаниите, които кандидатстват в дарителската платформа, се одобряват от DMS Борд, който се състои от представители на двете организации, трите мобилни оператора, „Тера Комюникейшънс“ АД, ОББ, „Ипей“ АД, експерти и обществени личности.

 Кампанията се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.