„Искам бебе“ – съкровената мечта на стотици двойки в България

„Искам бебе“ – съкровената мечта на стотици двойки в България

Сподели

Емила е на година и четири месеца и не се отличава с нищо от повечето момиченца на тази възраст. Тя е едно от малкото деца в село Гложене, община Козлодуй и е целият свят за родителите си Величка и Филип. Четири години двойката напразно се опитва да се сдобие с дете. „Хайде и ти да надебелееш“, „и вие ще си имате, и ще видиш какво е“, „да даде Бог да си имаш две, три“ са само част от коментарите, които двойката чува постоянно. Напрежението се усилва допълнително и заради нагласите в ромския етнос, към който принадлежат, че бебето идва веднага след сватбата и че е твърде необичайно да родиш първото си дете след 30 годишна възраст.

 

С пълната подкрепа на съпруга си Величка започва да търси помощ. „Искам да кажа на всички семейства, които се изправят пред този проблем никога да не се предават! Търсете! Питайте! Не се крийте и не чакайте прекалено дълго! Трябва да осъзнаете, че има проблем и да потърсите помощ. Не е срамно в 21 век човек да опита с ин витро процедура“, споделя тя. През 2017 година, ровейки в интернет тя открива името на  Здравка Гергова, която е координатор на фондация „Искам бебе“ в Козлодуй. От там Величка научава за безплатните прегледи към инициативата „Надежда пътува“ за хора с репродуктивни проблеми в град Видин. След проведено лечение и успешна ин витро процедура при д-р Димитър Цветков и екипа на болница „Надежда“, малката Емила се появява на бял свят точно година след първи преглед на майка ѝ.

Средствата за изследванията, лечението и ин витро процедурата са осигурени от фондация „Искам бебе“ и благодарение на щедрата подкрепа на дарител от Видин. „Без доброто в себе си, не можем да дадем добро на друг. Благодарна съм за срещата си със Здравка Гергова и Радина Велчева от „Искам бебе“, те ме разбраха, знаеха през какво преминавам и бяха през цялото време до мен“, разказва Величка.

Вече 12 години фондация „Искам бебе“ оказва подкрепа и активно съдейства за решаване на проблемите с репродуктивното здраве на семействата и несемейните двойки в България. Паралелно с това работи за промяна на обществените нагласи към тази група, която всъщност представлява огромна част от нашето общество. Според национално проучване от 2013 година, в България има над 145 000 бездетни семейства. На фона на тежката демографска криза, в държавата, това е един огромен „резерв” от млади хора, които искат, но поради ред причини не могат да имат деца без специализирана помощ. Държавният Център за асистирана репродукция подпомага финансирането на съществена част от хората с репродуктивни проблеми, но за съжаление около 30-40 000 двойки остават извън това финансиране, тъй като се нуждаят от донорски ин витро програми или прилагане на друго скъпоструващо лечение. Към този момент с помощта на „Искам бебе“ са осигурени средства за различни процедури за над 1500 жени с репродуктивни затруднения.

С кампанията „Да помогнем на още едно дете да се роди“ фондацията събира средства чрез дарителска платформа DMS. Детайлната справка на dmsbg.com показва, че за DMS ISKAM BEBE към момента са изпратени 2925 еднократни SMS-a, 1501 абонамента на цена от 2 лева, 153 абонамента на цена от 5 лева, а общо 2085 лева са дарени онлайн през POS терминал. Първоначалната цел на кампанията е да бъдат събрани 20 000 лева, а средствата ще сe изразходват за скъпоструващите изследвания, манипулации и донорски ин витро програми. Към този момент са събрани около половината от сумата или точно 9 030 лева.

През ноември дарителската платформа DMS даде официален старт на инициативата „Отвори врата за доброто. Влез, стани дарител!“. Целта на кампанията е да насърчи дарителството и да разясни механизмите за бързо и надеждно набиране на средства чрез еднократни или абонаментни SMS-и на кратък номер 17 777, чрез онлайн дарения през ePay и виртуален POS терминал на ОББ, както и дарения с банков превод. Над 200 са в момента активните кампании на хора и организации, които търсят своите добротворци чрез напълно обновения уебсайт  www.dmsbg.com

 

Медийни партньори на кампанията:

Инициативата на DMS „Отвори вратата за доброто, Влез, стани дарител“ се осъществява с медийната подкрепата на: Az-jenata.bg, BG-mamma.bg, BGonAir, Btvnovinite.bg, Clubz.bg, Dariknews.bg, Dir.bg, Dnes.bg, Dnevnik.bg, Elle.bg, FM+, Investor.bg, Maikomila.bg, Mediapool.bg, Moetodete.bg, Momichetata.bg, NGObg.info, Offnews.bg, Programata.bg, Rozali.com, Segabg.com, Vesti.bg, Webcafe.bg, Z Rock, БГ Радио, БНР, Радио 1, Радио Вероника, Радио Фреш

Още за DMS:

Платформата DMS стартира през май 2007 година и се осъществява в партньорство между Български дарителски форум и Фондация BCause. Инициативата дава възможност за дарения чрез еднократен SMS за абонати на трите мобилни операторa на територията на България – Теленор, VIVACOM и А1. От 2015 г. системата предлага и нови механизми за набиране на средства с абонамент за SMS, онлайн дарения и банкови преводи. Кампаниите, които кандидатстват в дарителската платформа, се одобряват от DMS Борд, който се състои от представители на двете организации, трите мобилни оператора, „Тера Комюникейшънс“ АД, ОББ, „Ипей“ АД, експерти и обществени личности.

Кампанията се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.