Тайните на Витошката гора

Начало на кампанията: 06.12.2019

Обичате ли българската природа? Свикнали с величието на витошките смърчови гори, ние трудно приемаме тяхното мистериозно загиване. А какво се случва с тях? Нека заедно да надникнем в природните им тайни.

Тайните на Витошката гора
59 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS VITOSHA

За кампанията

Разхождайки се в любимия ни Природен парк „Витоша“, ние не подозираме, че на територията му се срещат над 1800 вида висши растения, което е близо половината от флората на България. Някои от тях са изключително ценни в национален и в европейски мащаб.

Сред най-редките растения във витошките гори са петтичинковата върба и тисът. И двата вида са включени в Червената книга на България. Петтичинковата върба е широколистно дърво или храст с височина до 7 метра.

Eдинственото й находище в България са смърчовите гори на Витоша. Тисът е иглолистно, вечнозелено дърво, застрашено от изчезване. На Витоша се срещат изолирано само няколко възрастни индивида. И двата дървесни вида се нуждаят от нашата помощ, за да продължат да ни радват с присъствието си. С Вашата подкрепа можем да осигурим фиданки от петтичинкова върба и тис, които заедно да засадим на Витоша.

Размножаването му протича под кората им, където ларвите на бръмбара прегризват проводящата тъкан. В резултат на това се нарушава движението на вода и хранителни вещества в дърветата и те загиват безвъзвратно.

Сред ефективните методи за борба с корояда е използването на капани (уловители) – кутии с привличащи насекомото вещества, наречени феромони. Феромоните наподобяват излъчваните от мъжките бръмбари вещества, които привличат женските екземпляри. Когато влязат в кутиите, насекомите не могат да излязат обратно и загиват.

Подкрепяйки ни в борбата с вредителя, заедно ще можем да осигурим обслужването на 50 феромонови уловители, които сме поставили на подходящите места на Витоша.

letter С Ваша помощ ще закупим необходимото количество феромони, които ще поставим в капаните. Периодично ще ги подменяме и така ще сведем до минимум щетите от корояда-типограф върху гората.

Целта

За да дадем възможност на децата да открият тайните на Витошката гора ние организираме разнообразни лесовъдски игри, като прилагаме методите на Горската педагогика – екологично образование за гората.

Чрез забавни занимания, организирани и водени от лесовъди, децата имат възможност да се докоснат до красотата на гората, да открият нейните обитатели и да опознаят тайнството на процесите, които протичат в тях.

Подкрепяйки нашата кауза, Вие ни давате възможност да предизвикаме усмивки на детските лица, да събудим тяхното любопитство и да зародим обич и уважение към това величествено творение на българската природа – на нашите гори!

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!