Етрополе отдава почит на генерал Павел Христов
DMS PAMETNIK

Етрополе отдава почит на генерал Павел Христов

Сподели

Заедно събрахме 319 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
143 11 0 50 лв. 104 лв. 0 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията

Генерал Павел Христов е роден през 1859 г. Представител е на първата генерация български офицери, завършили Военното училище в София през 1879 г.

Участва като командир на Бдинския полк. Въпреки настъплението на турците в боя за Бунархисар по време на Балканската война, генерал Павел Христов взема решение да не отстъпва, заради което е наречен от руските наблюдатели „Железният Генерал”.

Заради успешното настъпление, капитан Бендеров разцелува кап. Павел Христов, като го нарича „Герой на деня”. Генерал Владимир Заимов е категоричен: „Генерал Христов – героят от Бунархисар!”.

Когато турският генерал Махмуд Мухтар паша е изправен на военен съд за поражението в Балканската война, тoй казва: „Господа съдии, не забравяйте, че срещу себе си имах генерал Павел Христов!”

Строг с подчинените си, той е още по-строг със себе си. Бил е изключително честен и принципен човек.Когато през 1920 г. е назначен за софийски градоначалник от БЗНС, при него идва търговецът и депутат Никола Гендович. Предлага му подкуп в злато, но генералът побеснял, грабнал наполеоните, зашлевил го с тях в лицето, набил го, изпокъсал му дрехите и вън от себе си от възмущение, заповядал на ординареца да изхвърли като парцал ”този каналия”.

Този суров и достоен български генерал умира на 7 юли 1921г. Носител е на редица ордени: „За храброст“ III-та и IV-та степен 2-ри клас; „Свети Александър“ II-ра степен с мечове по средата; „За военна заслуга“ II-ра степен;  „Стара планина“ I степен с мечове, посмъртно.

 

 

letter Финансирането на проекта ще се осъществи от Сдружение „ЗА ЕТРОПОЛЕ” чрез организиране и провеждане на дарителска акция и ще бъде от дарения на физически и юридически лица, обществени институции, държавни и местни организации.