17 777

Единен Дарителски Номер

Кампании за организации

DMS PAMETNIK: Етрополе отдава почит на генерал Павел Христов

Кампанията е стартирала на: 05.08.2019
DMS PAMETNIK: Етрополе отдава почит на генерал Павел Христов
 • Необходима сума: 16 000 лв.
 • От началото на кампанията:
 • Събрани през еPay: 4 лв.
 • Събрани през ОББ: 0 лв.
 • Изпратени SMS: 113 броя
 • Абонаменти от 2 лв.: 2 броя
 • Абонаменти от 5 лв.: 0 броя
 • АКТИВНИ абонаменти за текущия месец:
  Абонаменти от 2 лв.: 0 броя
  Абонаменти от 5 лв.: 0 броя

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS PAMETNIK Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS PAMETNIK на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и A1)

За кампанията

Сдружение „ЗА ЕТРОПОЛЕ“ инициира кампания за набиране на средства, с които да се изгради паметник на генерал Павел Христов в родното му място – град Етрополе.

Генерал Павел Христов е роден през 1859 г. Представител е на първата генерация български офицери, завършили Военното училище в София през 1879 г. Участва като командир на Бдинския полк. Въпреки настъплението на турците в боя за Бунархисар по време на Балканската война, генерал Павел Христов взема решение да не отстъпва, заради което е наречен от руските наблюдатели „Железният Генерал”. Заради успешното настъпление, капитан Бендеров разцелува кап. Павел Христов, като го нарича „Герой на деня”.

Генерал Владимир Заимов е категоричен: „Генерал Христов – героят от Бунархисар!”. Когато турският генерал Махмуд Мухтар паша е изправен на военен съд за поражението в Балканската война, тoй казва: „Господа съдии, не забравяйте, че срещу себе си имах генерал Павел Христов!” Строг с подчинените си, той е още по-строг със себе си. Бил е изключително честен и принципен човек. Така, когато през 1920 г. е назначен за софийски градоначалник от БЗНС, при него идва търговецът и депутат Никола Гендович. Предлага му подкуп в злато, но генералът побеснял, грабнал наполеоните, зашлевил го с тях в лицето, набил го, изпокъсал му дрехите и вън от себе си от възмущение, заповядал на ординареца да изхвърли като парцал ”този каналия”.Този суров и достоен български генерал умира на 7 юли 1921г. Носител е на редица ордени: „За храброст“ III-та и IV-та степен 2-ри клас; „Свети Александър“ II-ра степен с мечове по средата; „За военна заслуга“ II-ра степен;  „Стара планина“ I степен с мечове, посмъртно.

Финансирането на проекта ще се осъществи от Сдружение „ЗА ЕТРОПОЛЕ” чрез организиране и провеждане на дарителска акция и ще бъде от дарения на физически и юридически лица, обществени институции, държавни и местни организации.

Общата стойност на инициативата е 45 800 лева, като до момента различни индивидуални и корпоративни дарители са я подкрепили. Сред тях са граждани на Етрополе и местни политици, Министерство на отбраната, „Елаците мед“ АД – Геотехмин.

Благодарим на всички съмишленици за подкрепата!

Уеб адрес: zaetropole.com

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS PAMETNIK Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS PAMETNIK на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и A1)