17 777

Единен Дарителски Номер

Кампании за организации

Помогнете пътеките до х. Ехо и х. Козя стена да станат по-безопасни! DMS POSOKI

Кампанията е стартирала на: 14.03.2019
Помогнете пътеките до х. Ехо и х. Козя стена да станат по-безопасни! DMS POSOKI
 • Необходима сума: 2 100 лв.
 • От началото на кампанията:
 • Събрани през еPay: 0 лв.
 • Събрани през ОББ: 0 лв.
 • Изпратени SMS: 15 броя
 • Абонаменти от 2 лв.: 0 броя
 • Абонаменти от 5 лв.: 0 броя
 • АКТИВНИ абонаменти за текущия месец:
  Абонаменти от 2 лв.: 0 броя
  Абонаменти от 5 лв.: 0 броя

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS POSOKI Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS POSOKI на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и A1)

Кампанията е сред каузите в националната дарителска инициатива „България дарява“!

Случвало ли ви се e да се лутате в мъгла, тъмнина, в снежна пустош и стихия, стигайки до пълно отчаяние. И в един миг да съзрете маркировъчния кол, който изведнъж възвръща сили и увереност да продължите напред и достигнете желаната цел. А какво би станало ако го нямаше този знак? Вероятно сте си задавали въпроса – колко ли живота са съхранили, колко инциденти, травми и други нещастия са спестили двуметровите стълбове, въжените парапети и другите маркировъчни знаци и съоръжения във високата планина.

Хижа „Ехо“ и съседната хижа „Козя стена“ са основни пунктове за туристите и планинарите, преминаващи по маршрута КОМ – ЕМИНЕ и едни от най-посещаваните в Стара планина. По тези места са едни от най-чудните и омайващи с красота и величие кътчета на НП „Централен Балкан“.

Въпреки че за туристическата маркировка в района е направено не малко,  все още тя е далеч от желаното улеснение, подпомагане и информиране на туристите за по-сигурното и по-безопасното им движение в планината, най-вече при неблагоприятни метеорологични условия. При това не са редки инцидентите и нещастните случаи, дори с фатален изход, поради нередности в маркировката – липсващи знаци, неточна информация,  необезопасени участъци от пътеките и парапетите.

Какво ще направим?

Ето защо дружество „Академик“ – Русе състави програмата БАЛКАНСКИ ПОСОКИ, с която се цели подобряване проходимостта на пътеките чрез разширение и обезопасяване на ерозираните стръмни, много тесни и опасни пасажи, поставяне на 12 допълнителни маркировъчни стълбове в рисковите участъци, където е по-голяма вероятността за отклоняване и изгубване. Ще се извърши ремонт на 5 обезопасителни парапета с обща дължина 1150 м, на годните тръби на стълбовете и на фундаментите на общо 60 маркировъчни стълба, поставяне на 140 указателни стрелки и азимутни табелки и на 5 маршрутно-информационни табла в селищата Клисура, Розино, Христо Даново, Чифлик и Рибарица, ще се обнови лентовата маркировка, ще се почистят пътеките от избуяли храсти и стърчащи клони

За да се изпълни програмата са необходими метални тръби и други профили за маркировъчни и парапетни стълбове, цимент, стоманени въжета, материали за указателни и маршрутно-информационни стрелки, табели и табла. Сумата с включване на разходите за транспорт, инструменти и консумативи възлиза на около 6600 лв., която понастоящем не е по силите на дружеството и хижарите.

Дружество „Академик“ ще осигури от собствения си бюджет 1300 лв. и ще разчита на подкрепа от Дирекция „НП Централен Балкан“, фирми и дарители от още около 2200 лв. Недостигащата част от около 2100 лв. се надяваме да съберем с дарителската кампания, създадена и проведена с помощта на Фондация BCause (Бикоуз в помощ на благотворителността).

Нека с общи сили осигурим средства за изработката на необходимите указателни стрелки, азимутни табелки и маршрутно-информационни табла и доставка на материали за ремонт на въжените парапети, с което да направим по-достъпна и по- безопасна за всеки турист тукашната планина.  Да допринесем за по-доброто бъдеще на планинския туризъм в България, за имиджа на нашите планини у нас и извън границите на страната.

Обръщаме се към Вас, почитателите на Тетевенския и Троянския Балкан, към всички планинари, с молба да подкрепите дарителската ни кампания с каквото сума Ви е възможно. Помогнете ни да обновим и допълним маркировката и обезопасителните съоръжения от Каменната порта под връх Вежен, през връх Юмрука, хижа „Ехо“, връх Ушите и хижа „Козя стена“ до превала на Троянски проход – по билния маршрут и по пътеките от изходните пунктове в района.

Дори и най-малкото Ваше дарение ще ни бъде от голяма полза! Нека заедно направим тази част на Стара планина по-сигурна и по-безопасна за разходки, излети, по-леки и по-трудни преходи през всички сезони на годината.


Информация за стойността на даренията и разходите по системата.
Актуална информация за набраните дарения.

Отчитането в реално време на изпратените смс-и и постъпления от онлайн дарения е ориентировъчно, точните данни за кампанията ще намерите в Отчети/Месечни справки (pdf). Актуалните бройки абонаменти за всеки месец също ще намерите там. Броячът показва с натрупване всички направени абонаменти от началото на кампанията, а не текущите за месеца.

Всяка кампания получава минимум 90% от финансовите постъпления от дарителските sms и 95% от постъпленията от онлайн дарения.

 

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS POSOKI Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS POSOKI на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и A1)