Подкрепа за родители, преживели загубата на бебе

Начало на кампанията: 12.03.2019

Фондация "Макове за Мери" е създадена през 2012 година в подкрепа на родители, преживяващи перинатална загуба (загуба на бебе преди, по време на или скоро след раждането).

Подкрепа за родители, преживели загубата на бебе
310 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS MERI

За кампанията

От тогава екипът на Фондацията постигна промяна в Закона за гражданската регистрация, позволяваща родителите на мъртвородените бебета да погребат или кремират децата си, както и по съдебен път отмяна на допълнителната разпоредба в Медицинския стандарт по акушерство и гинекология, определяща твърде високи критерии за жизнеспособност на недоносените бебета.

От 2013 год. към Фондацията има група за емоционална подкрепа на родители, преживели загуба на бебе. През 2018 год. обучихме персонала на три големи столични АГ-болници/отделения за работа с родители, преживяващи загуба на бебе. Фондацията работи и за превенция на перинаталната загуба.

През 2018 год. с финансовата подкрепа на Lidl по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“, фондацията издаде Наръчник за медицински специалисти за работа с родители, преживяващи загуба на бебе, и проведе обучения на персонала в три от големите столични АГ-болници/отделения.

Поради запитвания от страна на лекари акушерки от други части на страната, бихме желали да продължим тази дейност, като проведем обучения в основните градове с големи медицински болници, както и обучения в София, достъпни за всички желаещи.

letter Поради изчерпване на тиража на Наръчника, както и на книгата "Сестра ми Мая от небето" (илюстрирана детска книга за другите деца в семейства, преживели загуба), и големия интерес към тях, предвиждаме допечатка.

Целта

За 2019 год. планираме изготвянето и отпечатването на малка книжка – наръчник, която да се разпространява в родилните отделения и да предоставя на родителите най-необходимата юридическа и психологическа информация, от която се нуждаят непосредствено след загубата.

Планираме провеждането на проучване и изготвянето на доклад за качеството на болничните грижи, предоставени на родителите на мъртвородени деца, въз основа на който да можем да отправим предложения към институциите за подобряване на тези грижи. 

Дейността на фондацията се поддържа основно с дарения. Ние вярваме, че въпреки относително малката целева група (около 600 семейства в България годишно), усилията ни са важни, за да облекчим болката им в един от най-травматичните моменти от техния живот.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!