Да превърнем раждането в позитивно преживяване!
DMS MOGA

Да превърнем раждането в позитивно преживяване!

Сподели

Заедно събрахме 115 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
0 0 0 75 лв. 40 лв. 0 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията

Сдружение Естествено е част от Мрежа за съвременна родилна грижа, сформирана през януари 2017 година като неформално обединение от неправителствени организации и индивидуални активисти, ангажирани с каузи в сферата на майчиното здравеопазване.

Ние вярваме, че качествена промяна в системата за родилни грижи може да бъде постигната само със съвместните усилия и взаимно разбиране на ангажираните специалисти и жените. Обединява ни идеята да създадем една по-благоприятна и информирана среда, в която – съобразявайки препоръките, базирани на доказателства и най-добрия интерес на майките и бебетата – да се реформират наложените родилни практики.

В началото на тази година Мрежа за съвременна родилна грижа, чийто член е Сдружение Естествено, стартира кампания за популяризиране на препоръките на Световната здравна организация за неусложнено раждане – https://bit.ly/2FZk5UD.

България сред европейските държави с най-лоши показатели при смъртността на бебета преди, по време или малко след раждането. В същото време броят на ражданията с цезарово сечение нараства и се очаква през 2019 да достигне 50%, а жените, споделящи негативни преживявания по време на нормално раждане, не намаляват.

Това са ярки индикатори за дефицити в грижата за бременните и раждащи жени, а пътят за преодоляването им отдавна е начертан от по-развитите в майчиното здравеопазване системи, както и от стандартите и препоръките на международните организации.

С доброволните усилия на нашите членове, ние преведохме най-новите препоръки на СЗО и създадохме визии и текстове, които да илюстрират и обясняват основните послания, засягащи отношението към раждащата жена.

letter Кампанията тече под мотото „Да превърнем раждането в позитивно преживяване“, а зад нея стоят група организации и активисти, чиято дългосрочна цел е препоръките да залегнат и в родилните практики у нас.