Благоустрояване на парка към храм ,,Свети свети Кирил и Методий“

Църковно настоятелство село Блатец, общ.Сливен
Начало на кампанията: 18.07.2019

Храмът ,,Свети свети кирил и Методий" село Блатец (община Сливен) е съграден през 1872 година  от жителите на село Есирлий (тогавашното име на Блатец).

Благоустрояване на парка към храм ,,Свети свети Кирил и Методий“
7 674 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS BLATEC

За кампанията

Осветен е от първия Сливенски митрополит Серафим на 11.05. 1874(по писмени данни в храма). Първият свещеник, за който има данни, е свещеник Янаки Павлов Динков, родом от село Несторий, Егейска Македония (сега в Гърция). След дълги години военнопленически лагер по островите на Бяло море, той потърсил своята годеница в пределите на осводена България и я намира в село Блатец.

В момента положението на храма е сравнително добро след направени три ремонта в периода 2012-2014, със съдействието на дирекция ,,Вероизповедания“.

Към момента в селото живеят към 1000 души, главно православни християни, които на всеки празник идват да си запалят свещичка в храма. От 2014 година са събрани около 1500 лв. главно от дарения на жители на селото. През 2014 година в храма беше донесена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий копие икона на Пресвета Богородица Керкирска.

letter Целта на дарителската кампания е събиране на средства за изографисване, подръжка и благоустрояване на парка към храма, както и закупуване на строителни материали и ремонт на сградата.

Развитие

Със събраните до този момент 6 900 лв. в дарителската сметка на храма решихме да сменим старата винкелна дограма – 5 големи, 4 малки и един кръгъл прозорец с нова PVC дограма, да ремонтираме и пребоядисаме старите дървени врати.

След дългата конкурсна процедура беше избрана фирма ,,Мухтаров ЕООД“ – Сливен, която се съгласи да изработи, да демонтира старата и монтира новата дограма, да боядиса решетките на прозорците и да ремонтира и пребоядиса дървените врати на храма за общата сума от 5 500 лв. Остатъкът ще е за изографисването на храма.

Необходими са 30 000 лв за започването на същинското изографисване. Очакваме и съфинансиране от Сливенска митроплия в размер на 5 000 лв.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!