Програма за незрящи деца „Виждам чрез музика“
DMS ROCK

Програма за незрящи деца „Виждам чрез музика“

Кампанията е приключила.

Сподели

Заедно събрахме 811 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
0 0 0 602 лв. 209 лв. 0 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

Кои сме ние?

През последните осем години те са провели 82 000 урока по китара, пеене, пиано, цигулка, барабани, саксофон и много други инструменти. RockSchool организира и концерти и студийни записи, насърчава учениците си да участват във формации и да свирят на сцена.

Създали са и стипендиантска програма за безплатно музикално обучение и звукозапис за талантливи деца от семейства с ниски доходи. Боян и Васил решават, че могат да адаптират уроците и базата на RockSchool, така че да са достъпни за още повече незрящи младежи. Така се ражда идеята за проекта „Виждам чрез музика“

Какво правим?

„Виждам чрез музика“ е програма за музикално образование, адаптирано за деца и младежи със зрителни проблеми, в една от най-популярните частни академии за музика у нас – RockSchool.

В живота на едно сляпо дете или младеж звукът е основния източник наинформация, а оттам и за усещане и разбиране за света. Музиката сама по себе си може да развива сетивността и въображението на незрящите. Доказано е, че музикалното образование развива допълнителни качества при всички деца – креативност, дисциплина, самонаблюдателност, постоянство, умения за комуникиране.

При децата и младежите със зрителни проблеми обаче то дава много повече – дава им увереност да бъдат част от колектив, възможност да се изразят пред публика.

Въпреки това повечето от тях все още са изолирани от възможността да се научат да свирят на музикален инструмент. В резултат на това много незрящи деца нямат увереността, че могат да се изразяват и развиват в едно изкуство наравно със своите връстници.

За да променят това, RockSchool ще адаптират своята програма на няколко нива. Ще създадат музикален кабинет, оборудван с необходимия хардуер и софтуер за нуждите на незрящите деца.

Желанието им е да ги учат да пеят, да бъдат DJ-и, да свирят на китара, бас, пиано, барабани, саксофон, цигулка и други. Ще привлекат и специалисти, които ще обучат техните преподаватели как да работят по най-добрия начин с незрящи. Не на последно място, ще създадат стипендиантски фонд за тези деца, които нямат финансовата възможност да заплатят за уроците си.