17 777

Единен Дарителски Номер

Кампании за организации

DMS ROCK – Програма за незрящи деца „Виждам чрез музика“

Кампанията е стартирала на: 11.01.2019 и е приключила на: 12.06.2019
  • Събрани през еPay: 209 лв.
  • Събрани през ОББ: 602 лв.
  • Изпратени SMS: 1948 броя
  • Абонаменти от 2 лв.: 96 броя
  • Абонаменти от 5 лв.: 3 броя

 

Кои сме ние?

Боян Симеонов и Васил Спасов RockSchool искат да дадат възможност на незрящите деца и младежи в България да се развиват и да намират общност чрез музика. RockSchool е академия, която вдъхновява, насърчава и подкрепя деца и възрастни, които искат да се занимават с музика.

През последните осем години те са провели 82 000 урока по китара, пеене, пиано, цигулка, барабани, саксофон и много други инструменти. RockSchool организира и концерти и студийни записи, насърчава учениците си да участват във формации и да свирят на сцена.

Създали са и стипендиантска програма за безплатно музикално обучение и звукозапис за талантливи деца от семейства с ниски доходи. Боян и Васил решават, че могат да адаптират уроците и базата на RockSchool, така че да са достъпни за още повече незрящи младежи. Така се ражда идеята за проекта „Виждам чрез музика“

Какво правим?

„Виждам чрез музика“ е програма за музикално образование, адаптирано за деца и младежи със зрителни проблеми, в една от най-популярните частни академии за музика у нас – RockSchool.

В живота на едно сляпо дете или младеж звукът е основния източник наинформация, а оттам и за усещане и разбиране за света. Музиката сама по себе си може да развива сетивността и въображението на незрящите. Доказано е, че музикалното образование развива допълнителни качества при всички деца – креативност, дисциплина, самонаблюдателност, постоянство, умения за комуникиране.

При децата и младежите със зрителни проблеми обаче то дава много повече – дава им увереност да бъдат част от колектив, възможност да се изразят пред публика.

Въпреки това повечето от тях все още са изолирани от възможността да се научат да свирят на музикален инструмент. В резултат на това много незрящи деца нямат увереността, че могат да се изразяват и развиват в едно изкуство наравно със своите връстници.

За да променят това, RockSchool ще адаптират своята програма на няколко нива. Ще създадат музикален кабинет, оборудван с необходимия хардуер и софтуер за нуждите на незрящите деца.

Желанието им е да ги учат да пеят, да бъдат DJ-и, да свирят на китара, бас, пиано, барабани, саксофон, цигулка и други. Ще привлекат и специалисти, които ще обучат техните преподаватели как да работят по най-добрия начин с незрящи. Не на последно място, ще създадат стипендиантски фонд за тези деца, които нямат финансовата възможност да заплатят за уроците си.

В дългосрочен план ще могат да помогнат на най-талантливите и отдадени на музиката деца да се развият професионално – чрез участия в концерти, музикални групи и звукозапис в студио.

RockSchool са един от финалистите в петото издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с Фондация Reach for Change България.