17 777

Единен Дарителски Номер

Кампании за организации

DMS CHETA – Образователна интернет платформа „Книговище“

Кампанията е стартирала на: 11.01.2019 и е приключила на: 31.05.2019

Резултати в DMS кампанията:

  • Събрани през еPay: 26 лв.
  • Събрани през ОББ: 159 лв.
  • Изпратени SMS: 243 броя
  • Абонаменти от 2 лв.: 13 броя
  • Абонаменти от 5 лв.: 0 броя

 

Кои сме ние?

„Книговище“ цели да направи четенето привлекателно, желано и споделено удоволствие за българските деца. Историята на „Книговище“ тръгва преди една година от Десислава Гаврилова, дългогодишен инициатор и ръководител на проекти и организации в сферата на културата. От няколко години Деси живее във Виена, където в училището на малкия й син се използва дигитална платформа за стимулиране на четенето от ранна детска възраст.

Виждайки какъв положителен ефект оказва платформата върху сина ѝ, Деси решава, че иска и децата, родителите и учителите в България да имат един подобен съюзник в усилието да изграждат страстни и знаещи читатели. Споделя това с Яна Генова – професионалист в сферата на книгите – и Искра Джанабетска – професионалист в сферата на образованието – и ги запалва по идеята.

Какво правим?

„Книговище“ е образователна интернет платформа, която затвърждава способността на децата да осмислят прочетения текст. „Книговище“ е онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени книги, която насърчава удоволствието от четенето и създава общност. То е и читателски дневник, и пътеводител в света на книгите.

„Книговище“ се основава на игрови подходи, особено характерни за електронните игри, чрез които да се увеличи желанието за участие. След като прочете дадена книга, детето може да влезе през индивидуалния си профил и да отговаря на въпроси, с които да покаже доколко е разбрало съдържанието ѝ.

Всеки верен отговор му носи точки – колкото по-трудни са книгите, толкова повече точки носи верният отговор. В „Книговище“ децата могат да се състезават с компютъра, с останалите в класа си, с други читатели на същата възраст. Те могат да се включват в различни предизвикателства и да качват нива. Могат да споделят мнения за прочетените книги и да пишат сами въпросници за любимите си текстове. В „Книговище“ децата се борят за награди чрез четене на книги.

От септември 2019 година „Книговище“ ще може да се ползва както от цели класове и училища, така и индивидуално или семейно. Платформата е насочена към ученици от 1. до 10. клас, с приоритет 1. – 7. клас.

Достъпът ще бъде с абонамент, за да се осигури устойчивост на проекта, като при абонамент за цяло училище за един ученик това ще бъде средно под 1 лев за година. В момента сайтът е в процес на разработване. Официалният старт ще бъде на 24 май 2019 година, но още през януари се пуска безплатната демо-версия.

„Книговище“са един от финалистите в петото издание на конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с Фондация Reach for Change България.