17 777

Единен Дарителски Номер

Други кампании

DMS BATAK – Да спасим рушащата се стара сграда на читалището в Батак!

Кампанията е стартирала на: 09.01.2019
DMS BATAK – Да спасим рушащата се стара сграда на читалището в Батак!
 • Необходима сума: 10 000 ЛВ.
 • От началото на кампанията:
 • Събрани през еPay: 25 лв.
 • Събрани през ОББ: 15 лв.
 • Изпратени SMS: 177 броя
 • Абонаменти от 2 лв.: 17 броя
 • Абонаменти от 5 лв.: 4 броя
 • АКТИВНИ абонаменти за текущия месец:
  Абонаменти от 2 лв.: 2 броя
  Абонаменти от 5 лв.: 0 броя

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS BATAK Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS BATAK на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и A1)

Започва дарителска кампания за запазване, възстановяване и възраждане на старата сграда на Народно читалище „4 май – 1897 г.“, в гр. Батак, която има нужда от спешен ремонт. Тя в момента се руши, защото покривът й е почти разрушен, поради което в сградата тече вода при всеки дъжд или сняг. Нуждае се първоначално поне от реконструкция на покрива, която да спре течовете и разрухата. А в бъдеще ще са необходими немалко средства, за да се възстанови и вътрешността на сградата.

В годините след 1991 г. са положени огромни усилия, за да се поддържат сградите на читалището, но средствата са недостатъчни. С времето старата сграда все повече се руши и става все по-трудно да се възстанови. Нанесените от времето щети са огромни, както във вътрешността, така и по покрива и фасадата на сградата. Бавно и сигурно покривът капе, стените поддават, мазилката отдавана е олющена. 

Историята

През далечната 1897 г. в Батак учители, занаятчии и други будни батачани основават читалище. В онези тежки времена, когато с труд полагат основите на нова държава, когато все още оплакват своите мъртви, те събират силите си, за да дадат на децата си достъп до култура и образование – музика, книги, изкуство. За да увековечат паметта на батачани, загинали през Априлското въстание през май 1975 год., за име на читалището се приема “ Читалище – паметник “ 4-ти май“.  

През 1932 г. е построена сградата върху дарена за целта земя и изцяло с дарения, събрани от батачани. От 1939 г. в сградата се помещават киносалон и книжарница. От 1979 год. читалището се помещава в нова сграда. А старата сграда се е използвала за градското кино и книжарница.  

Нашата цел 

Време е да покажем, че можем да опазим наследството си, че можем да спасим труда на предците си – онези, които са били преди нас и са дали възможност на Батак да има киносалон, театрална зала, място, в което младите да се събират и да свирят, да пеят, да танцуват.


Информация за стойността на даренията и разходите по системата.
Актуална информация за набраните дарения.

Отчитането в реално време на изпратените смс-и и постъпления от онлайн дарения е ориентировъчно, точните данни за кампанията ще намерите в Отчети/Месечни справки (pdf). Актуалните бройки абонаменти за всеки месец също ще намерите там. Броячът показва с натрупване всички направени абонаменти от началото на кампанията, както и текущите за месеца.

Всяка кампания получава минимум 90% от финансовите постъпления от дарителските sms и 95% от постъпленията от онлайн дарения.

 

Уеб адрес: chitalishte4may.wordpress.com/

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS BATAK Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS BATAK на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и A1)