Да спасим старата сграда на читалището в Батак!

Батак
Начало на кампанията: 09.01.2019

Започва дарителска кампания за запазване, възстановяване и възраждане на старата сграда на Народно читалище "4 май – 1897 г.", в гр. Батак, която има нужда от спешен ремонт. Тя в момента се руши, защото покривът й е почти разрушен, поради което в сградата тече вода при всеки дъжд или сняг. Нуждае се първоначално поне от реконструкция на покрива, която да спре течовете и разрухата. А в бъдеще ще са необходими немалко средства, за да се възстанови и вътрешността на сградата.

Да спасим старата сграда на читалището в Батак!
382 лв. дарени остават Виж детайли
megaphone image Помогни, като споделяш! Така кампанията ще достигне възможно най-много хора и ще събере нужните средства.
Сподели кампанията
 • phone-icon Изпрати SMS на 17 777
  Дари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
 • computer-icon Дари онлайн още сега!
  С Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal.
 • bank-icon Направи банков превод
  BG06UBBS 80 0210 2607 2940 Oснование на превода: Дарение за DMS BATAK

Историята на читалището

В годините след 1991 г. са положени огромни усилия, за да се поддържат сградите на читалището, но средствата са недостатъчни. С времето старата сграда все повече се руши и става все по-трудно да се възстанови. Нанесените от времето щети са огромни, както във вътрешността, така и по покрива и фасадата на сградата. Бавно и сигурно покривът капе, стените поддават, мазилката отдавана е олющена.

През далечната 1897 г. в Батак учители, занаятчии и други будни батачани основават читалище. В онези тежки времена, когато с труд полагат основите на нова държава, когато все още оплакват своите мъртви, те събират силите си, за да дадат на децата си достъп до култура и образование – музика, книги, изкуство. За да увековечат паметта на батачани, загинали през Априлското въстание през май 1975 год., за име на читалището се приема “ Читалище – паметник “ 4-ти май“.

letter През 1932 г. е построена сградата върху дарена за целта земя и изцяло с дарения, събрани от батачани. От 1939 г. в сградата се помещават киносалон и книжарница. От 1979 год. читалището се помещава в нова сграда. А старата сграда се е използвала за градското кино и книжарница.  

Нашата цел

Време е да покажем, че можем да опазим наследството си, че можем да спасим труда на предците си – онези, които са били преди нас и са дали възможност на Батак да има киносалон, театрална зала, място, в което младите да се събират и да свирят, да пеят, да танцуват.

Да помогнеш е лесно

 • лева
  За успешния край Бъди първият изпратил!