Да спасим старата сграда на читалището в Батак!
DMS BATAK

Да спасим старата сграда на читалището в Батак!

Батак

Сподели

Заедно събрахме 405 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
223 51 4 35 лв. 25 лв. 0 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

Историята на читалището

В годините след 1991 г. са положени огромни усилия, за да се поддържат сградите на читалището, но средствата са недостатъчни. С времето старата сграда все повече се руши и става все по-трудно да се възстанови. Нанесените от времето щети са огромни, както във вътрешността, така и по покрива и фасадата на сградата. Бавно и сигурно покривът капе, стените поддават, мазилката отдавана е олющена.

През далечната 1897 г. в Батак учители, занаятчии и други будни батачани основават читалище. В онези тежки времена, когато с труд полагат основите на нова държава, когато все още оплакват своите мъртви, те събират силите си, за да дадат на децата си достъп до култура и образование – музика, книги, изкуство. За да увековечат паметта на батачани, загинали през Априлското въстание през май 1975 год., за име на читалището се приема “ Читалище – паметник “ 4-ти май“.

letter През 1932 г. е построена сградата върху дарена за целта земя и изцяло с дарения, събрани от батачани. От 1939 г. в сградата се помещават киносалон и книжарница. От 1979 год. читалището се помещава в нова сграда. А старата сграда се е използвала за градското кино и книжарница.