DMS RAYA -Рая Колева, 4 г.
DMS RAYA

DMS RAYA -Рая Колева, 4 г.

Средствата, необходими за операция на Рая Колева в САЩ са набрани и кампанията е спряна. Операцията се очаква да бъде насрочена за месец юли. Резултатите в DMS от началото на кампанията:

  • Събрани през еPay: 2243 лв.
  • Събрани през ОББ: 2998 лв.
  • Изпратени SMS: 7237 броя
  • Абонаменти от 2 лв.: 69 броя
  • Абонаменти от 5 лв.: 0 броя

 

За кампанията

Рая е с диагноза „Детска церебрална парализа – спастична диплегия” в следствие на преждевременно раждане. От бебе й се провежда непрекъсната рехабилитация, но въпреки усилията, тя все още не може да се придвижва без проходилка или патерици. Преди 2 години родителите й научават за хирургичната интервенция „селективна дорзална ризотомия”, при която се прекъсват част от сензорните дорзални нервни окончания, които причиняват спастиката в долните крайници при хора с ДЦП.

По време на операцията неврохирургът достига до нервните окончания в гръбнака и ги разделя на 3-5 снопа. След това всеки от тях се стимулира, за да се идентифицират онези, които причиняват спастичността. Тези, подаващи „грешен” сигнал, се прекъсват и по този начин намаляват сигналите от мускула за повишаване на тонуса и съответно се намалява спастиката. Това позволява по-ефективна рехабилитация и намалява или дори отпада нуждата от ортопедични операции.

В американската болница „Сейнт Луис” в щата Мисури, към която са се насочили родителите на Рая, неврохирургът д-р Парк извършва по собствен метод около 250 такива операции годишно. Процентът на усложнения при него е много нисък и е признат за капацитет в световен мащаб в тази област. Той дава прогнози, че след операцията Рая ще може да ходи сама и да практикува любителски спорт.

През 2016 год. фондът за лечение на деца отказва финансиране на операцията с мотива, че дорзалната ризотомия е деструктивна и необратима хирургична техника, а не са изчерпани всички други методи на лечение в България. Сумата, която е необходима за операцията, следоперативна рехабилитация, самолетни билети и 1 месец престой в САЩ, е 60 000 щатски долара.

Сподели

Заедно събрахме 12 616 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
7237 69 0 2998 лв. 2243 лв. 0 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 0 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията