17 777

Единен Дарителски Номер

Кампании за хора

DMS RAYA -Рая Колева, 4 г.

Кампанията е стартирала на: 13.02.2018
DMS RAYA -Рая Колева, 4 г.
 • Необходима сума: 87 000 лв.
 • От началото на кампанията:
 • Събрани през еPay: 726 лв.
 • Събрани през ОББ: 908 лв.
 • Изпратени SMS: 3054 броя
 • Абонаменти от 2 лв.: 2 броя
 • Абонаменти от 5 лв.: 0 броя
 • АКТИВНИ абонаменти за текущия месец:
  Абонаменти от 2 лв.: 2 броя
  Абонаменти от 5 лв.: 0 броя

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS RAYA Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS RAYA на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)

Рая е с диагноза „Детска церебрална парализа – спастична диплегия” в следствие на преждевременно раждане. От бебе й се провежда непрекъсната рехабилитация, но въпреки усилията, тя все още не може да се придвижва без проходилка или патерици.

Преди 2 години родителите й научават за хирургичната интервенция „селективна дорзална ризотомия”, при която се прекъсват част от сензорните дорзални нервни окончания, които причиняват спастиката в долните крайници при хора с ДЦП.

По време на операцията неврохирургът достига до нервните окончания в гръбнака и ги разделя на 3-5 снопа. След това всеки от тях се стимулира, за да се идентифицират онези, които причиняват спастичността. Тези, подаващи „грешен” сигнал, се прекъсват и по този начин намаляват сигналите от мускула за повишаване на тонуса и съответно се намалява спастиката.

Това позволява по-ефективна рехабилитация и намалява или дори отпада нуждата от ортопедични операции.

В американската болница „Сейнт Луис” в щата Мисури, към която са се насочили родителите на Рая, неврохирургът д-р Парк извършва по собствен метод около 250 такива операции годишно. Процентът на усложнения при него е много нисък и е признат за капацитет в световен мащаб в тази област. Той дава прогнози, че след операцията Рая ще може да ходи сама и да практикува любителски спорт.

През 2016 год. фондът за лечение на деца отказва финансиране на операцията с мотива, че дорзалната ризотомия е деструктивна и необратима хирургична техника, а не са изчерпани всички други методи на лечение в България.

Сумата, която е необходима за операцията, следоперативна рехабилитация, самолетни билети и 1 месец престой в САЩ, е 60 000 щатски долара. Към 16.01.2018 год. в дарителската сметка на Рая има около 11 000 лв. Необходими са още около 83 000 лв.


Информация за стойността на даренията и разходите по системата.
Актуална информация за набраните дарения.

Отчитането в реално време на изпратените смс-и и постъпления от онлайн дарения е ориентировъчно, точните данни за кампанията ще намерите в Отчети/Месечни справки (pdf). Актуалните бройки абонаменти за всеки месец също ще намерите там. Броячът показва с натрупване всички направени абонаменти от началото на кампанията, както и текущите за месеца.

Всяка кампания получава минимум 90% от финансовите постъпления от дарителските sms и 95% от постъпленията от онлайн дарения.

Как да дарите?

Изпратете дарителски SMS Дарения чрез еднократни sms или sms абонамент на номер 17777 DMS RAYA Изпратете дарителски SMS с текст на латиница
DMS RAYA на номер 17 777
(за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)