Близо 1 млн. лева събра кампанията „Заедно в бедствието“. Започва подпомагането на пострадалите.

Близо 1 млн. лева събра кампанията „Заедно в бедствието“. Започва подпомагането на пострадалите.

Сподели

На 19 юли се навърши един месец от водното бедствие, сполетяло стотици семейства в областите Варна, Добрич и Велико Търново. Загинаха 14 души, наводнени бяха повече от 1000 къщи и обществени сгради. Десетки семейства изцяло загубиха домовете си.

На 20 юни стартира спешната дарителска кампания „Заедно в бедствието“ (DMS VARNA) за набиране на средства в помощ на пострадалите. Организатори са Български дарителски форум (БДФ), Фондация „Помощ за благотворителността в България“ (ФПББ) и Нова телевизия. Веднага се включиха и други медии – БНТ, БНР, БТВ и много други.

На 22 юни започна работа Общественият съвет на кампанията, който има задачата да гарантира разумното и честно използване на даренията. В него участват Иван Станчов – дипломат, общественик и дарител, Красимира Величкова – Български дарителски форум (БДФ), Елица Баракова – Фондация „Помощ за благотворителността в България“ (ФПББ), Деница Сачева – Член на Борда на Проект DMS България – Единен дарителски номер 17777, Анна Цолова – Нова телевизия, Ани Салич – Нова телевизия, Катя Лещанска – БНР, Силвия Великова – БНР, Аделина Радева – БНТ, Доника Ризова – България он Eр.

За изминалия един месец кампанията „Заедно в бедствието“ събра над 1 млн. лева чрез дарителски sms-и, дарения по банков път и онлайн, предметни дарения.

Към19.07 са изпратени 701 244 sms с текст DMS VARNA на номер 17 777. Близо 300 000 лева са дарени по сметката на кампанията „Заедно в бедствието“ от 1300 дарители, превели между 1 лв. и 50 000 лв. (вижте повече на http://www.bcaf.bg/bg/blagotvoritelni-bazari-i-sabitia/625-post-za-varna.html).

Успоредно с набирането на средства, екипът на кампанията привлече предметни дарения от веригата DM, Софарма, Subway, Мебел Стил – Търговище, които бяха раздавани от доброволци в пострадалите селища – храна, вода, лекарства, санитарни материали, мебели. Стойността на предметните дарения надхвърля 60 000 лева.

От сметката на кампанията до този момент са похарчени малко под 50 000 лева – за оборудване на доброволците (ботуши, лопати, маски, колички) и за транспортиране на предметни дарения, направени от граждани (вижте подробно: http://www.bcaf.bg/bg/aktualno/634-poharcheni-pari.html).

На 2 юли Общественият съвет предложи събраните средства да се разпределят съобразно мащаба на бедствието по райони в съотношението 50 – 30 – 20, съответно за Варна, Добрич и Велико Търново.

Общественият съвет отчете необходимостта от добра координация с местните власти за получаване на точна информация за реалните нужди на засегнатите. Направена беше и координационна среща с Български червен кръст, с цел справедливото подпомагане на хората в трите области. Описването на щетите и нуждите напредва.

Следващата седмица започва подпомагането с ваучери за мебели и бяла техника в област Велико Търново.

Решението за това беше взето от Обществения съвет на 7 юли. Отпуснатото финансиране за пострадалите от наводненията в областта е до 90 000 лева. Средствата са от дарените пари по сметката на кампанията и ще бъдат предназначени за купуване на мебели и домакинска техника на общо 138 домакинства от Велико Търново, Дебелец, Килифарево, селата Габровци, Церова кория, Райковци, Радковци, махала Пъровци.

Помощта ще бъде различна за отделните домакинства – в зависимост от щетите. Нуждите са описани от администрацията на община Велико Търново и са потвърдени от доброволци на кампанията. Пострадалите семейства ще получат ваучери, с които ще могат да си закупят необходимите им вещи от предварително изготвен списък на магазини в района на Велико Търново.

Във Варна и Добрич продължава описването на щетите и нуждите и веднага щом общините предоставят пълната информация, помощта за техника, мебели и ремонти ще бъде разпределена между пострадалите.

МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ДАРЕНИЯ НА ПАРИЧНИ СРЕДСТВА ПО СЛЕДНИТЕ БАНКОВИ СМЕТКИ:

Фондация „Помощ за благотворителността в България“
IBAN: BG50UNCR70001520942389
BIC: UNCRBGSF
Банка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
Име: (ФПББ)
Основание: наводнение 2014

Български Червен кръст
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
(За пострадалите от наводненията в страната)

Можете да помогнете също като изпратите съобщение с текст – DMS VARNA на номер 17 777, обявен от Български дарителски форум или на кратък номер 1466, обявен от БЧК за всички мобилни оператори за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев.