Нови 111 отличници станаха стипендианти „Готови за успех“ – DMS USPEH

Нови 111 отличници станаха стипендианти „Готови за успех“ – DMS USPEH

Сподели

Elena-Stefanova-w

17 бъдещи лекари, един бъдещ корабен капитан, 4 компютърни специалисти, 7 учители, 6 юристи, 7 филолози, двама художници, певец, 2-ма журналисти, трима психолози, 6 икономисти и финансисти, 10 биолози, химици и физици… Това са само част от стипендиантите на Програма „Готови за успех“ през учебната 2017/2018 година.

За 12-та поредна година на Фондация BCause, заедно с множество корпоративни дарители и дарители по ведомост, подкрепи отлични ученици в 12 клас и студенти от бакалавърска и магистърска степен в държавни университети, загубили единия или двамата си родители. 111 души получават стипендии, чийто годишен размер е съответно 2000 лв. за студентите и 1000 лв. за учениците.

Най-важният критерий за избора на стипендианите е успехът, който имат от предходната учебна година, и на второ място се оценява социалният им статус.

И тази година към общността на дарителите се присъедини още един стипендиант на програмата. Ден преди церемонията Елена Стефанова се дипломира като лекар с успех пълен 6. В рамките на „Готови за успех“ и в памет на своите родители Елена учреди стипендия „Жар птица“. Д-р Стефанова връчи стипендия  на студентка от Медицинския университет в Пловдив, която учи за медицинска сестра.

 „Аз бях част от стипендиантите на „Готови за успех“ 10 години. А от тази година съм част от дарителите – каза д-р Елена Стефанова. – Тази година дарявам средства за стипендия на една медицинска сестра. Мисля, че има една голяма прилика между медицинските сестри и анестезиолозите. Това са хора, които се грижат изключително много за пациентите, но често остават на заден план. Знам, че е много трудно да се раздаваш и не винаги да получаваш нужната оценка за усилията, които влагаш в работата си. Затова ти подарявам една бяла лястовица.“

За 12-те години досега Стипендиантската програма „Готови за успех“ е раздала 1251 стипендии на обща стойност над 1,9 млн лв. Средствата са изцяло от дарения – от хора и компании, които подкрепят тези млади хора в усилията им да завършат образованието си. Раздават се толкова стипендии, колкото са събраните средства.

Margarita-Yordanova-w