На люлка за първи път! Кампанията DMS USMIVKA донесе усмивки на деца с увреждания

На люлка за първи път! Кампанията DMS USMIVKA донесе усмивки на деца с увреждания

Сподели

отчет 1

Кампанията DMS USMIVKA на фондация „Благотворител“ успя да събере средствата за закупуване на адаптирана платформа с люлка за деца с увреждания, която беше монтирана на 22 юни в Комплекс за социални услуги  „Св. Св. Константин и Елена“, гр. Пловдив. По-голямата част от сумата беше събрана от редовни дарители на фондацията, които подкрепиха кампанията като директно преведоха дарения към сметката на фондацията.

В Комплекса за социални услуги „Св. Св. Константин и Елена“ са настанени общо 63 деца и голяма част от тях се придвижват в инвалидни колички. Те никога не са се качвали на люлка. От края на юни в по-прохладните моменти от деня, децата и младежите ползват люлката с помощта на персонала. Това е изцяло ново усещане за тях и постепенно се превръща в забавление. В квартала, в който се намира комплекса, има и други деца в инвалидни колички, които живеят със семействата си. Според уговорката с директора на институцията, външни деца също ще могат да ползват люлката и две деца вече са се възползвали.

Да се качиш за първи път на колело, първият ти полет със самолет, първият път, в който караш кънки… Всяко ново нещо е едновременно вълнуващо и малко страшно. Така е и с Ивелина. Тя вече се качи за първи път на люлка. Специална люлка, пригодена за нея. „Ехаааа!“ – каза тя, но все пак се държеше здраво за облегалките. С времето вероятно ще остане само вълнението и усмивките за нея и другите деца и младежи в комплекса.

Ивелина има много приятели там, всъщност те са по-скоро семейство. Извън него има и две много специални приятелки – Анита и Кристияна. Те са от квартала и често идват да си играят, танцуват и учат нови неща заедно. Момичетата бяха в началото на дванадесети клас в търговската гимназия в Пловдив, когато решиха да кандидатстват с проект в конкурса „Млад Благотворител 2016“, организиран от Фондация „Благотворител“. Искаха да купят люлка, адаптирана за деца, които се придвижват в колички. Защото отдавна знаят колко важни са забавленията в едно детство. Техният проект стигна до полуфинала, но конкуренцията беше голяма и останаха на второ място. Фондацията реши да ги подкрепи с дарителска кампания. Искреното желание на Анита и Кристияна да направят добро успя да спечели много хора.

Защото едни деца искаха да направят щастливи други деца. И успяха!