10 години DMS в България

10 години DMS в България

Сподели

През 2017 г. DMS  –  Единният дарителски номер в България става на 10 години. За този период през платформата са изпратени близо 7,5 млн. дарителски SMS-а в подкрепа на различни каузи.

DMS е замислен като система, която едновременно улеснява дарителите и дава шанс на каузите, за които те даряват, като предлага достъп на хора и организации до единен номер при общи условия и единна цена за SMS.

Стартира през май 2007 г. с 4 кампании. Към момента активните кампании са 92, а за целия 10-годишен период  системата е дала възможност на повече от 700 кампании да набират средства за своите каузи. Дарителите са изпратили малко над 7,5 млн. SMS и са набрани над 7 млн. лв.

Според проучване на Алфа рисърч, направено по поръчка на БДФ, близо 78 % от хората, дарили през 2016 г., са използвали като дарение именно SMS.

Преди две години, през 2015 г. платформата DMS се разширява с нови технологични възможности – въведени са и механизми за даряване онлайн и възможности за SMS абонамент с 2 или 5 лева.  Дарителството със SMS-и продължава да е предпочитаният начин за подкрепа на каузите в DMS – 85% от общата сума за 2016 г. (976 720 лв.) е от благотворителни SMS-и,  съответно делът на онлайн даренията е 15%. Запазва се положителната тенденция от 2015 г. да се увеличава ръстът на онлайн даренията. Увеличава се и броят на дарителите, пожелали да сключат договор за дарение и да получат удостоверение за направените дарения. За 2016 г. са сключени 74 индивидуални договора за направени онлайн дарения за обща сума от 26 386 лв.

Все още дарителите чрез  DMS даряват приоритетно за деца и възрастни, които се нуждаят от лечение, но с годините и с въвеждането на новите онлайн механизми нараства и броят на редовните дарители за каузи на организации. Обичайно в годините броят на SMS-ите се увеличава или при много силни и емоционални кампании за лечение на деца и млади хора или при хуманитарни бедствия и кризи, които мобилизират силна дарителска подкрепа.

Сред кампаниите, които набират средства за каузи на организации, има много разнообразни като цели – за закупуването на ръчни термокамери, с чиято помощ могат да бъдат наблюдавани големи територии, за да се предпазят от бракониерски набези, през кампании в подкрепа на бездомни животни, за обновяване на интериора на детското отделение на болница „Пирогов“, възстановяване на параклиси и храмове, подкрепа под различна форма за деца в неравностойно положение и още, и още…

10 години по-късно DMS е разпознаваем механизъм за даряване и се ползва с  доверието на индивидуалните дарители в България. Отличават го лесния начин за даряване и лесния достъп на кампаниите при прозрачни правила и процедури, навременно предоставена подкрепа и не на последно място – мобилизирана енергия на хиляди хора. За някои от нас често е единствено решение, а за каузите, които си струват, дългосрочна и устойчива перспектива.

Единен дарителски номер – DMS 17 777 (dmsbg.com) е платформа за набиране на средства със smsи онлайн в подкрепа на хора, организации и институции. Дава възможност за достъп на техни кампании до системата при равни условия и единна цена за 1 sms.

Oсъществява се от Български дарителски форум  и Фондация BCause, в партньорство с трите мобилни операторa (Telenor, VIVACOM, Mtel), ОББ, Epay и Тераком.

За повече информация:
Боряна Кирилова, БДФ – 0882 527 438
Елица Баракова, BCause – 0888 95 75 13

POSTER1