Рафаил се върна от Германия след втората операция – прогнозите са много добри, но спешно трябва да се извърши трета!

Рафаил се върна от Германия след втората операция – прогнозите са много добри, но спешно трябва да се извърши трета!

Сподели

Рафаил Стоянов е роден преждевременно на 29.07.2009 година, с тегло 1070 гр.

След близо 3 месеца в болница, на 22 октомври достига необходимите 2700 гр. и го изписват. Незабавно детето е заведено при тримата специалисти, при което неврологът установява добър статус, хирургът оперира Рафи от херния, но офталмологът д-р Хрелева от Бургас отказва да го прегледа. Според нея, точна диагноза не би могла да се постави и дали детето ще вижда се разбирало на по-късен етап.

Родителите на Рафи не са съгласни просто да стоят и да чакат, затова заминамат за Варна, където на 2 декември д-р Светла Николова поставя диагнозата: Ретинопатия на недоносеното (Retinopathy of prematurity – ROP) – 4 б стадий на дясно око и пълно отлепване на ретината на ляво око. Няколко дни по-късно в болница Токуда диагнозата е потвърдена от др. Топов, който насочва Рафаил за операция в Германия.

Родителите на Рафи изпращат епикризата на проф. Клеменс, ръководител на клиника по офталмология в Университетска болница Грайфсвалд в Германия. Становището на професора беше, че трябва да се бърза, защото стадий 4 ще прогресира и ще влоши прогнозата. Клеменс не е наясно с особеностите на българската здравна система и не разбира защо въпреки това го молим да изпрати оферта за частен пациент – той бе убеден, че след като България е член на Европейския съюз, здравната осигуровка на детето ще покрие разходите. Все пак, през януари e получена оферта и е насрочена дата за прием – 9 февруари 2010 год.

Веднага след становището на проф. Клеменс, родителите на Рафи подават молба с вх. № 95-01-20 от 9 декември 2009 год. до Комисия за лечение в чужбина за финансиране на спешна операция в Германия. Беше назначена дата едва 15 Януари 2010 г. за преглед (от профилната комисия). В личен разговор с доц. Алексиева, ми бе заявено, че при ретинопатия 5 степен няма никаква полза от подобни операции и не се отпускат средства. За дясното око ми се каза, че там има някакъв смисъл, но окончателното решение ще се вземе след прегледа.На прегледа на 15 януари се установява пълно отлепване на ретината и на дясното око, което се оказва невярно – некомпетентност или направен опит да се открие оправдание за неотпускане на средства?

На 25.01.2010 родителите на Рафи научават по телефона, че имат отказ да се даде разрешение за финансиране на операция на Рафаил в Германия, а по-късно получават и писмено потвърждение. От този момент те се заемат със събирането на средства, като за събирането на сумите за първите две операции помагат много техни близки и приятели.

Професор Клеменс към момента е оперирал два пъти Рафи и дава много добри прогнози след втората операция, за постигане на оптималния резултат в подобни случаи, виждане на светлина, на силуети на предмети и дори четене на текст, с по-голям диоптър. За съжаление при операция на малки бебета този резултат идва понякога след поредица от операции, понеже поради бързия растеж на очите се появяват сраствания и други медицински усложнения, които трябва своевременно да се отстраняват, за да не се уврежда ретината допълнително. В настоящият момент Рафаил има подобни сраствания и е необходима спешна трета операция за тяхното отстраняване. Поради липсата на средства се наложи да бъде отложена датата на тази операция.

Надяваме се този път да успеем да съберем сумата навреме и да дадем шанс на Рафи да се лекува.

Новата дата за прием в клиниката в Германия е 4 Април 2011 година! Едно пътуване до клиниката струва около 8000 лв., от които 1500 са за транспорт и престой, а останалите 6500 са за операция.

Това са номерата на банковите сметки на Рафаил:

Дарителска банкова сметка:Рафаил Валентинов Стоянов

ПроКредит Банк (България) АД, клон Бургас

3BG87PRCB92301031830217 – в лева

BG37PRCB92301431830211 – в евро

Ако решите да подкрепите Рафи и чрез Единен дарителски номер, може да го направите като изпратите дарителски SMS с текст DMS RAFAIL на номер 17 777.