Фондация „За нашите деца” представи постигнатите резултати от кампанията „Не ме изоставяй!”

Фондация „За нашите деца” представи постигнатите резултати от кампанията „Не ме изоставяй!”

Сподели

13 бебета не отидоха в дом благодарение на социални работници и психолози в родилните отделения в гр. София. Други 34 деца до тригодишна възраст останаха със семействата си въпреки риска от изоставяне. Това стана ясно на пресконференция на фондация „За Нашите Деца” за обявяване на резултатите от Кампанията „Не ме изоставяй!“, която се бори с изоставянето на новородени деца веднага след тяхното раждане.

В рамките на кампанията експертите на фондация “За Нашите Деца” са подпомогнати 37 бебета и 6 бременни жени. 12 бебета не са постъпили в домове, защото са подкрепени майките и семействата им от екипа по проекта. 1 от бебетата е във висок риск и е в процес на наблюдение.

Социалните работници на фондацията са помогнали и на 6 бебета с увреждания и техните семейства. 18 случая на превенция са заявени в общността – кварталите, семействата на родителите в риск.

В рамките на кампанията “Не ме изоставяй!” 5 400 семейства ще бъдат подкрепени с Книжката за родилки, като форма на първична превенция за развитие на родителски умения. Като част от методологията на фондацията са изработени и въведени са стандарти за консултиране на жените в родилно отделение, включително критерии за достъп до услугите и Анкета за отбелязване на основна информация от консултиране в Родилно отделение. Постигната е и предварителна договореност с Майчин дом за партньорство по случаите на изоставяне на бебета в родилни и педиатрични отделения на болницата.

Повече информация за конференцията може да намерите тук: http://www.detebg.org/?cat=9&news=344

От включването си в проект „Единен дарителски номер” през месец юни 2008 до края на месец февруари 2009, кампанията „Не ме изоставяй!” е набрала 9 615 дарителски кратки текстови съобщения.