Заедно в борбата с бракониерството
DMS RIBA

Заедно в борбата с бракониерството

Сподели

Сдружение „Централна рибноопазваща организация“ – Стара Загора e създадено с основна цел да се противопостави на бракониерството и нерегламентирания улов на риба. В него членуват  над  5200 човека. Сдружението се грижи да охраняването на 9 язовира – Копринка (обл.Стара Загора), Жребчево (Сливен), Розов Кладенец (обл.СтараЗагора), Ал.Стамболийски (обл.Габрово), Сопот (обл.Ловеч), Пчелина (обл.Перник), Огоста (обл.Монтана), Горни Дъбник (обл.Плевен) и Тракиец (Хасково).

Сдружението и обединените в него членове си поставят работят за опазване и обогатяване на биологичното разнообразие, полагат целогодишни грижи за опазване, видово обогатяване и увеличаване на рибата, грижат се за поддържането, развитието и охраната на рибната фауна.

От средата на месец април 2024 г. действат забрани за улов на риба във водоемите в страната. Оттогава се наблюдава и ръст на бракониерските прояви. Край язовир „Копринка” само за седмица заловените бракониери са повече от 10-ина. Въпреки забраната, те са използвали моторни лодки за влизане и хвърляли мрежи. Част от бракониерите били изключително агресивни и се стигнало до намесата на патрули на полицията, които дори били заплашвани.

„През последните 10 дни са установени бракониерски опити за риболов с мрежи. Заловени са общо 15 човека. Установените лица не са местни. Те чули, че има много риба в язовира и решили да опитат късмета си. Беше направена организация от наша страна. Тя включваше дълги наблюдения. Получихме помощ от служителите на ИАРА и МВР-Казанлък. Количеството риба, което бяха хванали нарушителите, беше огромно. Бракониерите са много изобретателни, действат основно с късните часове“, каза в ефира на „Здравей, България” Стефан Тодоров от Централната рибно-опазваща организация. Той посочи, че при една от ситуациите нарушител опитал да блъсне полицай, за да избяга. Последвала гонка и по-късно униформени задържали бракониерите. „Съветвам всички да спазват правилата. Очакваме още по-модерна техника, с която на 100% ще приключат опитите за бракониерство”, добави той.

Според Валентин от Централна рибно-опазваща организация охраната на язовира е с изключително модерна техника. „Има термокамера, дрон и хора, които могат да реагират веднага“, каза той.

🎯 Можете да подкрепите каузата на Централна рибно-опазваща организация с DMS RIBA на 17 777 за закупуване на ръчни термокамери за наблюдаване на големи територии, независимо от часа и метеорологичните условия.

Употребата на термокамери спомага за чувствително намаляване на бракониерските набези и незаконния улов на риба и намалява необходимостта от много доброволци в борбата с бракониерите.

👉 Гледайте репортажа на NovaTV

Заедно събрахме 12 520 лв.

Брой еднократни SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Брой абонаменти 10 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
2874 3636 361 0 448 лв. 115 лв. 0 лв.

За кампанията

В него членуват  над  5200 човека. Сдружението се грижи да охраняването на язовирите Копринка (обл.Стара Загора), Жребчево (Сливен), Розов Кладенец (обл.СтараЗагора), Ал.Стамболийски (обл.Габрово), Сопот (обл.Ловеч), Пчелина (обл.Перник), Огоста (обл.Монтана), Горни Дъбник (обл.Плевен) и Тракиец (Хасково).

Сдружението и обединените в него членове си поставят работят за опазване и обогатяване на биологичното разнообразие, полагат целогодишни грижи за опазване, видово обогатяване и увеличаване на рибата, грижат се за поддържането, развитието и охраната на рибната фауна, създават условия за упражняването и развитието на риболовния спорт, възпитават своите членове в любов към родната природа и сигнализират държавните институции за необходимостта от решаване на неотложни екологични проблеми,имащи пряко или косвено отношение към риболовното дело.

18387122_220213798465566_1585451640_n 18010775_1318420631539775_2041017447009768571_n