Помогни на Софи!

Помогни на Софи!

Начало на кампанията: 08.03.2024
Цел: 46 586 лв.
Остават: 32 197 лв.
Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
1280 5 0 2814 лв. 2635 лв. 7650 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 1 от 2 лв.0 от 5 лв.

За кампанията

София се ражда преждевременно в 29 г.с. в депресивно състояния с тегло от едва 1300 грама. От 5-месечна възраст започва интензивна рехабилитация във Варна и София за предотвратяване на двигателно изоставане.

Въпреки редовните посещения в различни центрове, Софи изостава в двигателното си развитие и на 10-месечна възраст е диагностицирана с „Детска церебрална парализа – спастична квадрипареза“.

Сега Софи е на 5 г. и все още няма добър контрол на главата, не може да седи, ходи и обслужва самостоятелно.

От септември 2021 г. до юни 2022 г. Софи и родителите й заминават за детската болница в Бостън, САЩ, където са проведени консултации с ортопед, невролог, физиотерапевт и логопед.

Още на първия преглед ортопедът установява начална фаза на луксация на двете тазобедрени стави и детето е включено в програма за следене на състоянието. Изработени са ортези и е поставен ботокс на двете крачета.

След завръщането в България, Софи е редовно проследявана от ортопед. През юли 2023 г. детето е насочено за консултация в Ортопедична болница „Шпайзинг“, Виена, където се потвърждава, че Софи е показана за реконструкция на двете тазобедрени стави.

Операцията трябва да се извърши най-късно през октомври 2024 г., за да не се усложни състоянието на детето.

letter НЗОК отказва финансиране на лечението в Австрия с мотив, че може да се извърши и в България, въпреки че операцията във Виена ще е по-щадяща, тъй като ще е едновременно и на двете стави.