Как конната езда помага на деца със специфични потребности
DMS BAZA

Как конната езда помага на деца със специфични потребности

Сподели

За деца с двигателни проблеми или специфични образователни потребности на пръв поглед малкият успех, е всъщност огромен. Когато чува Детето е по-спокойно, общува по-свободно, успя да направи няколко крачки самостоятелно, държи се само с едната ръка“  Ваня Тодорова е истински щастлива. Така работата ѝ доказва огромния смисъл за деца и родители и промяната, която тя постига чрез конна терапия.

Ваня завършва магистратура по английска филология и е дългогодишен преводач. След трудна в личен план житейска ситуация, дъщеря ѝ я отвежда в една конна база. „Исках да видя на какво тя се радва толкова много и неочаквано харесах преживяването и усещането, което дава. Дадох си сметка какъв ефект имат конете върху психиката и емоциите ни“.

С времето решава да вземе собствен кон и заедно с неин колега започват да предлагат възможности за конна езда като туристическо забавление. Откриват подходящ терен близо до Бистрица, който могат да наемат и така преди близо 10 години започва да развива идеята си.

Стартират с клиенти, които искат да се разхождат с коне и правят мястото приятно и обживяно именно за туристи. Ваня обаче има непрестанно усещането, че нещо не ѝ достига. Тогава започва да следи една ирланска терапевтка, която работи с деца от аутистичния спектър като им помага чрез конна терапия. Продължава с международен проект по програма Еразъм+ “Иновации в хипотерапията”. Това ѝ дава много по-различен поглед и нова перспектива в терапевтичната работа.

„Казах си, че искам да правя именно това – да помагам на деца със специални образователни потребности (СОП), с двигателни нарушения или други дефицити“. Започва преди 6 години с 10 деца от един дневен център, които са предимно от аутистичния спектър.

„Конната езда и активностите с коне е вид комплексна терапия на много нива. Движението на коня при ходом е ритмично и движи тялото на човека по специален начин, затопля долните крайници и кръста. При системна работа, позицията на главата и гърба се изправя и това е много голям успех за деца с двигателни проблеми“ – разказва Ваня.

Споделя, че особено я мотивира промяната, която постига с тях, защото работата е трудна, поглъщаща, а за видими резултати трябва много търпение.

С времето все повече родители осъзнават напредъка на децата си, започват да споделят помежду си, идват и нови деца, които имат нужда от подкрепа.

Междувременно Ваня завъшва ерготерапия (работи за подобряване способностите на дете или възрастен да изпълнява ежедневните дейности, при които изпитва затруднение) и магистратура по социална педагогика. Заедно с колеги основава и фондация „Можем заедно“, която подкрепя деца в неравностойно положение чрез терапевтични дейности.

Около 10-тата година от началото на това начинание собственикът решава да продаде терена, на който е базата и Ваня и колегите ѝ започват да търсят ново място.

Откриват едно с по-дъстъпни цени и по-голямо, което дава повече възможности, включително за дейности с деца. Теглят голям кредит, а самоучастието е чрез дарителската кампания „Да спасим Конната база Ахил“, в която се включват стотици дарители и тя е повече от успешна. Конната база вече е собственик на имот с площ от 4500 кв.м, който се намира до с. Бистрица, София, сред красивата природа на планините Витоша и Плана.

„Досега за всичките години през базата са минали повече от 50 деца, като семействата им заплащат само част от терапията – разказва Ваня – бюджетът, заделен за определен брой деца за година, свършва още към средата на сезона и след това финансирането се поема от екипа на базата и от дарители“.

Сега кампанията продължава със събиране на средства за изграждане на първия по рода си Терапевтичен център в близост до София, който ще обединява на едно място няколко важни и резултатни за децата със специални потребности практики – терапия с коне, ерготерапия, сензорна терапия и упражнения за интегриране на примитивните рефлекси.

Мечтата на Ваня е бъдещият център да помага на все повече деца и да организира събития, на които присъстват много хора – деца със СОП и техните родители, които имат нужда от подкрепа, едва ли не равносилна на тази, която получават децата. Идеята е към тези събития да могат да се присъединяват и други семейства с деца. Така с времето се създава общност от хора, които общуват помежду си, знаят за проблемите си, сензитивни са за различието, искат да помогнат.

„Ако този терапевтичен метод се наложи и мога да предам моите знания и опит, ще бъда щастлива“ – завършва Ваня.

Ако искате да подкрепите кампанията „Да изградим заедно новата конна база „Ахил“, може да го направите чрез sms DMS BAZA на кратък номер 17777 или онлайн на сайта на DMS.

* Текстът е създаден от Български дарителски форум и фондация BCause, които поддържат дарителската платформа DMS.

Заедно събрахме 3 388 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
825 111 0 1798 лв. 80 лв. 463 лв.

Защо го правим

Досега сме работили и ще продължим да работим с деца с разстройство от аутистичния спектър, двигателни нарушения, генетични синдроми, интелектуална недостатъчост, разстройство и изоставане в развитието, сензорни, говорни, поведенчески дефицити.

Изграждането на новия Терапевтичен център ще ни позволи да видим по-бързи и цялостни резултати и повече усмивки на детските лица.

Кампанията за спасяването на конна база „Ахил“, в която се включиха стотици дарители, беше повече от успешна!

Конната база вече е собственик на имот с площ от 4500 кв.м, който се намира до с. Бистрица, София, сред красивата природа на планините Витоша и Плана.

 

letter Искрено благодарим на хората, които се интересуват какво се случва. Очаква ни много работа - искаме новата конна база да се превърне в любимо и полезно място за деца и родители.