БЪЛГАРИТЕ ПОДКРЕПЯТ ДАРИТЕЛСКАТА КАМПАНИЯ „ЗДРАВЕ”.

БЪЛГАРИТЕ ПОДКРЕПЯТ ДАРИТЕЛСКАТА КАМПАНИЯ „ЗДРАВЕ”.

Сподели

Близо 1000 дарителски SMS бяха получени на единния дарителски номер 17 777 DMSZDRAVE, само през първата седмица от началото на кампанията. На 10-ти октомври Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) поде инициативата за набиране на средства в полза на хората, страдащи от неврологични заболявания.

„Нашата цел е да се закупи съвременна апаратура за диагностициране, която да се предостави на Университетска специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум”. Факт е, че националното специализирано лечебно заведение по неврология в страната не разполага с ядрено магнитен резонанс (ЯМР)” – заяви Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ.

Оказва се, че е практика в повечето болници в България да се ползва апаратура втора употреба и от по-старо поколение (преобладават ЯМР 0,5Т или 1Т), която не дава прецизни резултати за диагностициране. Само в три болници в страната има ЯМР от най-ново поколение – 1,5Т и единствено този тип апарати са надеждни при диагностицирането на множествена склероза и други неврологични заболявания. Навременното и прецизно диагностициране на тези заболявания е изключително важно за адекватно им лечение. Съвременната апаратура за диагностициране е необходима също и за превенция и ранно откриване на неврологичните заболявания, при които обикновено обездвижването настъпва неочаквано.

Неврологичните заболявания варират от главоболие, болки в гърба и невралгии до деменции, Паркинсонова болест и множествена склероза. В България само от множествена склероза боледуват около 3600 души, а всяка година се разболяват нови 80 човека. Заболяването е трудно за диагностициране и засяга предимно млади хора, между 30-34 годишна възраст.

Лице за контакт: Галина Георгиева

тел. 02 954 98 4702 954 98 47, 954 97 15

ел. поща: ggerogieva@wcif-bg.org

www.zaedno.bg

www.dmsbg.com