Мач на Надеждата!

Мач на Надеждата!

Начало на кампанията: 03.08.2023
Цел: 200 000 лв.
Остават: 146 323 лв.
Брой еднократни SMS-и от 2 лв. Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Брой абонаменти 10 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
18349 303 16 0 8142 лв. 1428 лв. 25041 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 28 от 2 лв. 3 от 5 лв. 0 от 10 лв.

Стан, който победи левкемията

Преди десет години над 60 хиляди зрители, изпълнили до краен предел „Паркхед“ в Глазгоу, изпратиха с море от сълзи и буря от аплодисменти под звуците на великата „You’ll never walk alone“ своя любим номер 19.

Едно обикновено българско момче, тръгнало от скромния бивш Михайловград, днес Монтана, преминало през София в средата на 90-те и запътило се в края им към Острова, без дори да подозира, че ще покори сърцата и душите на феновете и ще се превърне в легенда на два от най-великите футболни клуба в Обединеното кралство – „Селтик“ и „Астън Вила“.

Преди десет години порасналото вече момче по болезнен начин осъзна, че титлите, купите, медалите, победите и головете нямат абсолютно никакъв смисъл в сблъсъка с най-тежкия противник – онкологично заболяване.

Но порасналото момче разбра и нещо друго – че с борбеността и всеотдайността си, с непримиримия си характер и волята за победа, е спечелило най-трудното – безпрекословната любов на феновете. И на тези в Глазгоу, и на тези в Бирмингам, и на тези от цяла България, без значение от „цвета“ им. Може би в този момент и те разбраха, че тази болест не подбира. За нея няма левскари и цесекари, малки и големи, богати и бедни… Тя връхлита със страшна сила и не прощава на никого. Оставя те сам, в абсолютно объркващо положение, без никаква подкрепа.

Преди десет години големият капитан на България Стилиян Петров, сложил не по свое желание преждевременно край на кариерата си по време на най-силния си сезон с „Вила“ във Висшата лига, преборил найтежкия съперник в своя живот – рака, се превърна в символ на всички онези, които водят неравностойна, тежка, сломяваща, нерядко и пагубна битка с тази болест.

Преди десет години рекордьорът по мачове с националната фланелка на България поде едно благородно дело, което продължава и до днес. Stan The Man създаде Фондация „Стилиян Петров“ (The Stiliyan Petrov Foundation).

Болестта му взе много, ужасно много – месеци далеч от семейство и приятели, радостта и спокойствието, възможността да е на терена всеки ден, да се бори с най-добрите всеки уикенд и да извежда с капитанската лента носителя на Купата на европейските шампиони за 1982 г. „Астън Вила“.

Но тя му даде и нещо неизмеримо и немислимо допреди това – любовта на милиони по света, силата и смелостта да помага, да вдъхновява, да огрява душите на хората и в най-тъмните им периоди и да дарява найценното, най-съкровеното, онова, за което Достоевски казва, че „нямаш ли го, просто не живееш“ – Надеждата!

Затова последният мач на големият Стилиян Петров пред родна публика всъщност няма да е край, а ще е начало. Защото слънцето не залязва, а напротив – изгрява. Защото с благотворителния футболен „Мач на Надеждата“ Фондация „Стилиян Петров“ ще даде възможност да се подобрят условията в няколко болници в България, както и ще се подпомогнат деца и младежи, борещи се с коварната болест.

На 6 септември 2023 г. световни и европейски шампиони, носители на КЕШ и трофея от Шампионската лига, първенци на Англия, Германия, Италия, Шотландия и Франция, носители на „Златната топка“, „Златната обувка“ и куп други звездни отличия ще се съберат в центъра на София, за да покажат, че по силна от болката е само… Надеждата!

letter Скъпи приятели, Преди десет години Вие ми дадохте силата да премина през найтрудния период, който аз и моето семейство сме имали. Сега искам да Ви се отблагодаря и да Ви представя благотворителния „Мач на Надеждата“. Събраните средства от тази благородна инициатива ще бъдат дарени за борбата с онкологичните заболявания в България. Те ще бъдат разпределени както между различни болници в страната, така и за подпомагането на хора, които се борят с коварното заболяване. В „Мач на Надеждата“ участие ще вземат много мои приятели от цял свят, които на драго сърце ще се присъединят към благородната кауза💚 Датата – 6 септември, Денят на Съединението, бе избрана специално, за да покажем, че само обединени можем да спечелим големите битки в живота. Подкрепете благотворителния „Мач на Надеждата“!