Втори дом за децата на Украйна

Втори дом за децата на Украйна

Сподели

Над 450 украински деца през летния период ще имат занимания в чисто и уютно място.

Това става възможно благодарение на усилията на Фондация „Юкрейн съпорт енд реноватион“, община Пловдив и много дарители.

През лятото на миналата година старата сграда на бившата белодробна болница в Пловдив беше дадена на фондацията, която от началото на войната в Украйна активно организира подкрепа за много украински семейства, потърсили убежище у нас. Тя отвори дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на семеен буферен център в Пловдив (DMS VTORI DOM) с фокус върху детското развитие и интеграцията на родителите.

Общинската сграда беше занемарена и ремонтът беше наложителен. Състоянието на водопровода, външната и вътрешна изолация беше лошо, имаше нужда от ново оборудване на кухните, стаите и баните.

Към сградата на белодробната болница има и още една, по-малка, която също се нуждаеше от сериозен ремонт.  Идеята беше тя да се превърне в детски център за украинските деца – да учат и играят в защитена среда, докато родителите им се заемат с административни ангажименти, търсят работа или ходят на уроци по български език.

Ремонтът в детския център е завършен и там вече е отворен летен училищен лагер за над 40 деца от Украйна, чиито майки работят през лятото и се налага децата да остават сами вкъщи.

Центърът приема нови деца на всеки 2 седмици, така че през летния период (до 15 септември) там се очакват над 450 украински деца. Ще бъдат организирани и летни занимални.

Кампанията DMS VTORI DOM остава отворена, тъй като е предвиден и ремонт на първия етаж на основната сграда.

Снимките са от 2 етаж, който вече е напълно ремонтиран и се превърна в удобно и уютно място!