Как Фондация BCause помага на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия
DMS TRUS

Как Фондация BCause помага на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Сподели

6 февруари

Земетресението, жертвите… огромните щети. Надбягването с времето. Изисква се и спешна, и дългосрочна помощ за хората и възстановяването на регионите.

Фондация BCause стана част от мобилизирането на мрежата на организациите в мрежата на CAF International още в първите часове на трагедията. Свързахме се с TUSEV, турския член на групата, за да се уверим, че екипът не е засегнат лично и да изразим съпричастността си. До края на работния ден на 6 февруари в България Фондация BCause обяви кампания, а в САЩ – CAF America излезе с апел до дарителите си след контакт с три от турските организации от списъка на валидираните организации. Фондацията се свърза с екипа на Националната асоциация на доброволците в България, набиращи средства за разходите на изпращаните в Турция групи доброволци и се ангажира с подкрепа при необходимост.

Можете да подкрепите и чрез дарителски SMS на 17777 с кодова дума DMS TRUS за трите мобилни оператора или онлайн дарение за кампанията на Фондация BCause в DMSbg.com – Единен дарителски номер.

 

7 февруари

Фондация BCause се свърза с първата организация – доброволческата обществена фондация Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG). TOG е основна организация в координацията на доброволчеството при кризи в Турция. Платформата за доброволчество при бедствия е създадена при предишната катастрофа в страната и оттогава работи, за да организира и помогне участието на стотици хора.

Към края на деня, 7 февруари в нея се бяха записали 26000 доброволци, желаещи да работят по бедствието. От Емине Гьокче Яник от организацията разбрахме, че подготвят голям склад за дарения и разпределяне на вещи от първа необходимост в Хатай. Тя каза още, че нуждите са от пари за транспортиране, настаняване и оборудване на доброволците, палатки, спални чували, мобилни тоалетни, фенерчета, батерии и генератори за ток и много други.

През деня разговаряхме по месинджър и с Molham Volunteering Team, организацията, чиито доброволци работят и за засегнатите райони на Сирия.

8 февруари

Взехме решение да подкрепим с набраните дарения да подкрепим двете организации и важната им работа.
Влязохме в контакт с Mohamad AL-Shaikh, ръководител на цялата спасителна операция „на юг от Турция“. Отчитаме огромното напрежение и заетост на колегите, Мохамад отговаря на имейл в 2.00 през нощта!

MolhamVolunteeringTeam 02Доброволческата организация Mulham (MULHAM Gönüllüler YARDIM Dernegi (Molham Volunteering Team) съществува от 2012 година с мисия да подпомага разселените поради войната сирийски граждани в Турция, Ливан, Йордания. Създадена от студенти от сирийските университети, мотивирани да облекчат болката на бежанците, да им осигурят покрив, храна, лекарства.

С безмилостната ескалация на конфликта в Сирия, знаем, с дълбоката хуманитарната криза се увеличи и броят на бежанците. В отговор, екипът на Molham се разширява и поема по-голяма роля. Днес екипът включва над 300 доброволци от цял ​​свят, както и приблизително 70 служители, базирани в зоните на операции. Организацията има юридически статут и офиси в Германия, Швеция и Канада и се развива независимо от политически влияния в съответствие с международните стандарти за благотворителна дейност.

Благодарение на добре развитата си институционална мрежа MULHAM може да приема парични дарения от цял свят.

9 февруари

Фондация BCause довършва подготовката и проверката на правната документация за трансфер на средствата. Чуваме се с Гьокче, разказва, че до вчера вечерта в доброволческата платформа са записани 40,000 души. Числата на загиналите и ранените расте е тя се чувства с разбито сърце. Благодари много пъти, а още разменяме документи. „Най-голямото бедствие, сполетявало Турция“, казва тя и „И зимата е толкова жестока“.

Разкрили са в 4 града кризисни пунктове – големи отоплени палатки, в които работят доброволците. Грижат се за настаняване, раздават храна и помощи, сортират дарения. В момента плащат много за транспорт на бедстващите и на доброволците, за храна и материали. Доброволците не участват в спасителните акции, те отиват, когато държавните служби свършат работата си в разрушенията. Работят с оцелелите.

В края на деня изпращаме 8000 долара на TOG. Продължаваме да си пишем с турските организации и да търсим дарения в България.

Късно вечерта получаваме нужните документи от Molham team и сме готови за първи превод.

10 февруари

Отговорникът на операцията в Сирия в Molham Team Мохамад Ал-Шайк ни насочва към Мохмад Ал-Самауи, от същата организация от офиса в Бремен, Германия.

Мохмад ни споделя: „От първия ден осигуряваме основни вещи като дрехи, одеяла, храна и медицинска грижа. Също се стремим да осигурим на болниците нужното им оборудване и консумативи. Подкрепяме и „Белите каски“, като им купуваме гориво и подемни машини, за да спасяват затрупаните под развалините хора.“

Организацията в момента работи в пострадалите райони около Алепо, Идлиб, Латакия, Африн и някои части на Турция.

Първите 10 000 евро заминават за организацията.

Снимките са предоставени от партньорите ни в Турция и Сирия – Toplum Gönüllüleri Vakfı и Molham Volunteering Team.

 

Заедно събрахме 17 792 лв.

Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
5311 160 3 5983 лв. 1155 лв. 5008 лв.

Трагедия в Турция

Над 4300 души (според данните около 8 часа на 7 февруари) са загиналите в Турция и Сирия след земетресението с магнитуд 7.8 по Рихтер, близо до южния турски град Газиантеп. По-късно през деня имаше последващ трус със същата сила. Броят на ранените достигна над 10,000. Срутили са се 2834 сгради, затова се очаква и броят на жертвите и пострадалите да продължи да нараства.

Това е най-силното земетресение в Турция за последните 100 години. В солидарност с пострадалите и по молба на дарители Фондация BCause открива апел за помощ на Турция. Информация за случващото се черпим от местната организация TUSEV, партньор в нашата международна мрежа CAF International.

За момента работим с три валидирани от CAF International местни организации:

Temel Ihtiyac Dernegi (TIDER – Basic Needs Association) –  Хранителна банка в Турция, която доставя храна и вода на пострадалите.

За пострадалите в Сирия ще насочваме дарения към MULHAM Gönüllüler YARDIM Dernegi (Molham Volunteering Team) – студентска доброволческа организация, която стартира спешен фонд за подкрепа на пострадалите, а стотици доброволци помагат на терен за спасяване на хора в руините.

Toplum Gonulluleri Vakfi – мрежа от 16,000 записани към момента доброволци. Средствата ще покрият нуждите им при работа на терен.

letter Първоначалната цел на кампанията е да подкрепи българските доброволни отряди, отиващи на помощ на място.