2,2 милиона лева са дарени за каузи и хора в нужда чрез дарителската платформа DMS

2,2 милиона лева са дарени за каузи и хора в нужда чрез дарителската платформа DMS

Сподели

През 2022 г. хиляди дарители отново избраха DMS, като дариха общо над 2,2 млн. лева в подкрепа на важна за тях кауза или за човек в нужда от лечение.

За цялата изминала година в платформата бяха активни 160 кампании, от които 53 за лечение на хора, 98 каузи на граждански организации и 9 кампании на публични институции. Запазва се наблюдението в последните 5 години за изравнено съотношение между даренията, изпратени с SMS-и, и тези, направени онлайн.

2022-ра отново изправи обществото ни пред сериозни предизвикателства. Справянето с последиците от COVID-пандемията, войната в Украйна, тежките наводнения в Карловско, мобилизираха усилията на хората и доведоха до запазване на тенденциите за все по-активно участие на обществото в преодоляване на последиците от различни по естество кризи чрез доброволческа дейност или предоставяне на финансова подкрепа.

DMS продължава да бъде надежден партньор на организации, хора и институции за привличане на дарителски ресурс. Най-силно това се прояви при търсене на спешна подкрепа за пострадалите от наводненията в региона на Карлово през септември. Нанесените щети бяха огромни и възстановяването на района започна трудно. Много хора загубиха къщите и домашните си животни, унищожена бе пътна и жилищна инфраструктура, много от хората са възрастни и без възможност сами да възстановят отново живота си.

В подкрепа на пострадалите от деветте наводнени села бяха инициирани много доброволчески акции и дарителски кампании, като две от най-големите от тях се осъществиха в партньорство с платформата DMS:

– Фондация „Работилница за граждански инициативи“ заедно с Националната асоциация на доброволците в Република България, фондация BCause – в помощ на благотворителността и Български дарителски форум инициираха кампанията DMS POMAGAME! Кампания в помощ на хората, пострадали в потопа! за осигуряване на подкрепа на пострадалите от пороя през месец септември 2022 г. За 3 месеца чрез кампанията бяха набрани общо 199 000 лева, от тях над 46 хил. лева бяха набрани чрез DMSbg.com.
Решението на организаторите на DMS POMAGAME е да подкрепят финансово хора, чиито къщи са били тяхно основно жилище и в момента живеят при близки, на квартири, фургони или в относително здрави части на дома си. Всички те имат конкретни планове да устроят отново живата си в пострадалите села – за ремонт, строеж, покупка на жилище.

– Община Карлово също започна спешна дарителска кампания – DMS KARLOVO – Помощ за наводнените села в община Карлово!
Кампанията имаше за цел да осигури подкрепа на засегнатите домакинства и възстановяване на разрушената инфраструктура. Тя все още е активна и приема дарения, а събраната сума надхвърля 470 хил. лв. Даренията са преведени на общината, която разпределя средствата с решения на специално създаден Обществен съвет, а те се обявяват публично на сайта на община Карлово.

DMS предлага различни начини за даряване – със SMS (еднократно или чрез месечно дарение), с банков превод, онлайн чрез банкова карта, през epay.bg или през единен портал за отворено банкиране на IRIS Solutions с достъп към онлайн банкирането на всеки дарител.

Редовните дарители с месечни SMS абонаменти за различни каузи в платформата остават над 22 хиляди. Най-предпочитани за дарителите отново са каузите, свързани с грижи за животни, както и социални организации, които подпомагат възрастни и уязвими хора.

За поредна година нараства тенденцията дарителите да избират онлайн каналите за даряване, като най-висок остава обемът от парични дарения, изпратени с банков превод.

През 2022 г. дарителската платформа отбеляза 15 години от своето създаване. През изминалите години тя се утвърди като прозрачен, надежден и ефективен инструмент, чрез който организации и хора да търсят и намират подкрепа.

Благодарение на доверието и щедростта на стотици хиляди дарители през DMS са дарени над 15 000 000 лева в подкрепа на над 1 500 общественозначими каузи и хора със сериозни здравословни проблеми.