Днес се проведе заседание на Обществения съвет за изразходване на средствата, събрани от DMS VARNA

Днес се проведе заседание на Обществения съвет за изразходване на средствата, събрани от DMS VARNA

Сподели

Днес, 4-ти август, се проведе заседание на Обществения съвет за изразходване на средствата, събрани от DMS VARNA.

Членове на съвета са: Аделина Радева, Ани Салич, Анна Цолова, Деница Сачева, Доника Ризова, Елица Баракова, Иван Станчов, Катя Лещанска, Красимира Величкова, Силвия Великова.

Съветът се информира за започналото раздаване на ваучери за закупуване на домакински уреди и мебели за 138 семейства, засегнати от наводненията в община Велико Търново.

Взетите решения са следните:

1. Заради продължаващите наводнения и броя на пострадалите от наводненията граждани в Габрово, Враниловци, Мизия, Бяла Слатина, Своге и други населени места, активираме нова кодова дума на Единния дарителски номер – DMS ZAEDNO.

2. DMS VARNA ще продължи да бъде активен, а събраните досега в него средства остават за първите три пострадали района, за които са дарени – Варна, Добрич и Велико Търново.

3. Закупените в началото на лятото материали за помощ на доброволците – кофи, колички, ботуши и други, ще бъдат пренасочени към пострадалите в последните дни райони.

4. Пострадалите в гр. Добрич ще получат финансова помощ от събраните дарителски средства за преодоляване на щетите от наводненията – 450 хиляди лева. Те ще бъдат разпределени според степента на щетите, отразени в приетите от общинската администрация критерии и използвани и от дарителската акция на БЧК. Семействата, останали без покрив, както и тези, чиито домове подлежат на събаряне, ще получат по 2500 лева от събраните от дарители средства. Семействата, чиито домове са с над 50 на сто разрушена застроена площ, ще получат по 1500 лева. Средствата ще бъдат преведени по банков път. Останалите засегнати от наводнението домакинства в Добрич, чиито нужди са свързани с нови домакински уреди и мебели, ще са с приоритет при получаване на материални дарения.

5. Оценката на щетите от наводненията във Варна продължава. След като обобщаване на информация от администрацията на община Варна и доброволци на кампанията, ще се вземе решение и за разпределението на дарителските средства за пострадалите там.