Изумителна дарителска подкрепа за доброволците-огнеборци !
DMS OGNEBOREC

Изумителна дарителска подкрепа за доброволците-огнеборци !

Сподели

Шест дни след началото на кампанията на Асоциацията на доброволците даренията в DMS, Платформата.бг и сметката на НАДРБ достигнаха общо 290 000 лева. Кампанията продължава до набирането на 458 000 лева. 

През последната седмица България избухна в пламъци на повече от 100 места, дневните температури останаха между 35 и 40 градуса на сянка, а силният вятър разгоря пожарите и изпепели домове, животни и дори пожарни коли.

И докато едновременно горяха стотици декари, включително гори в трудно достъпни планински терени, стотици доброволци от десетки формирования самоотвержено се хвърлиха да гасят огъня рамо до рамо с пожарникарите и горските служители.

Фондация BCause познава Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ) от партньорството ни в кампанията в подкрепа на пострадалите в карловските наводнения през 2022 година.

Националната асоциация на доброволците в Република България обединява 50 доброволчески формирования с повече от 800 членове в цялата страна, регистрирани по Закона за защита при бедствия, преминали през обучения и част от Единната спасителна система.

На 17 юли НАДРБ започна спешна дарителска кампания за осигуряване на важно оборудване за доброволците чрез три инструмента – Платформата.бг, DMS и банковата си сметка. Заради важността на кампанията Фондация BCause оказва организационна и комуникационна помощ на малкия екип и управителен съвет на асоциацията.  

Първоначалната цел бе да се съберат 25 000 лева, с които да бъдат купени 100 ранцеви пожарогасители, които са ефикасни при потушаване на начални и малки пожари, и особено нужни в труднодостъпни терени. За часове бяха дарени над 50 000 лева.

Тогава окуражихме НАДРБ да увеличи финансовата цел на кампанията до 120 000 лева, с които да бъде купено допълнително оборудване, което доброволците да ползват както веднага, така и в дългосрочен план при спасителни и възстановителни операции различни кризи и бедствия, в които те неизменно се включват.

Шест дни след началото на кампанията на Асоциацията на доброволците даренията в Платформата.бг, ДМС и сметката на НАДРБ достигнаха общо 290 000 лева.

След решение на управителния съвет за планираните разходи, на 22 юли целта на кампанията вече е 458 000 лева. 

Благодарим на над 30 000 дарители в DMS и Платформата.бг! 

Как се харчат даренията

С първите средства от кампанията бяха поръчани 300 ранцеви пожарогасители (с отстъпката са на стойност до 70 000 лева). Бяха закупени и 300 полулицеви поръчани маски с филтри на стойност 23 000 лева, които осигуряват изключително качествена дихателна защита на доброволците на терен. Отделно 50 ранцеви пожарогасители, дарени в натура бяха разпределени към три активни пожара: 15 се използваха в нововъзникналия пожар в района на Белмекен, 20 в пожара в Сакар и 15 – в изключително тежкия пожар на Беклемето.

Какви са нуждите?

В дните на бедствието станахме свидетели как Асоциацията 24/7 кординира и изпраща подготвени доброволци на много от огнищата на пожари. Техни дружества помогнаха за гасенето на пожарите край Русе, Свиленград, Стрелча, Беклемето, Белмекен и много други.

Доброволците бяха на място преди самолетите

НАДРБ получават част от защитното облекло и оборудване за членовете си от бюджета чрез поръчки, управлявани от общините. Тъй като то не достига, доброволните формирования набират дарения – за своите членове и за спонтанни доброволци. Формированията, които не са общински, не получават въобще оборудване.

„България е на последно място в цяла Европа по брой и развитие на доброволните си пожарникарски отряди и това е обект на държавна политика“ споделят с болка от Асоциацията. Те регулярно повдигат въпроса за Закона за доброволчеството и за финансирането на спасителните акции.

Всички членове – от редовите до ръководството на Асоциацията – са доброволци и никой не получава възнаграждение. Доброволците, които подкрепяме днес, всъщност отиват с личните си коли до местата на пожарите, плащат с лични средства горивото, освен че са си взели отпуска и са оставили семействата си.

Асоциацията планира да закупи

Вашата подкрепа на кампанията позволява на Асоцияцията да се погрижи за системни решения за улесняване на своята работа, които досега са били считани за мечти:

5 високопроходими автомобили, употребявани, тип пикап с пожарникарско оборудване – те ще бъдат разпределени на областно ниво за ползване от няколко формирования. Разпределението ще започне от Пловдив, а Асоциацията кани търговци и други дарители, които могат да помогнат на тази цел с нефинансово дарение (5*около 50,000 лв, заедно с оборудването)

Бус за транспортиране на хора и материали (40,000 лева)

термовизионна камера, дрон с видеозаснемане (около 35 000 лева)

преносими духалки – 10 000 лева

моторни резачки, помпи, тупалки и друго по-дребно оборудване (30 000 лева)

 

Общо набрани средства досега: 290 000 лева (DMS, Платформата.бг и сметката на Асоциацията на доброволците) 

Общ планиран разход: 458 000 лева  

За да се осъществят всички планове са нужни още 168 000 лева 

Доброволците ще бъдат на терен, докато пожарите бъдат изгасени. 

Кампанията продължава, докато доброволците имат нужда от нашата подкрепа.

Можете да дарите като изпратите SMS с текст DMS OGNEBOREC на номер 17 777 (на стойност 2 лева)

 

 

Заедно събрахме 106 892 лв.

Брой еднократни SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Брой абонаменти 10 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
36808 4 0 0 15368 лв. 2655 лв. 15245 лв.

За кампанията

Високите температурите досега през лятото на 2024 година са условие за възникване на множество трудни за овладяване пожари в България.

Националната асоциация на доброволците в Република България кординира и изпраща подготвени доброволци на много от огнищата на пожари.

Техни екипи помогнаха за приключването на пожарите край Русе, а в момента са буквално в огъня край Свиленград, Стрелча и в много други по-малки пожари из цялата страна.

Оборудването и екипировката за доброволните формирования винаги не достига, за да бъдат те още по-ефективни. Особено полезни в труднодостъпните райони са пожарогасителите-раница и в момента има остра нужда от тях.

Голяма част от доброволците не разполагат с такива, а от друга страна част от наличните са вече амортизирани. Ранцевите пожарогасители имат няколко ключови предимства:

  • Мобилност: Леки са и се носят на гърба, позволявайки на доброволците и пожарникарите да се движат бързо и да достигат труднодостъпни места.
  • Ефективност при малки пожари: Идеални са за потушаване на начални и малки пожари, особено в открити пространства.
    Прецизност: Позволяват точно насочване на водната струя
  • Автономност: Пожарникар или доброволец може да работи самостоятелно, без да разчита на допълнително оборудване
  • Икономичност на вода: Използват по-малко вода, което е критично в отдалечени райони без достъп до достатъчно вода
  • Бързо разгръщане: Могат да се използват незабавно, без нужда от сложна подготовка.
  • Ергономичност: Дизайнът им намалява умората при продължителна употреба.
  • Многофункционалност: Могат да се използват за различни видове пожари – в гори, полета, храсти.
  • Безопасност: Могат да осигурят защита на отделен доброволец или пожарникар при нужда от бърза евакуация.

 „Изказвам огромна благодарност от свое име и от името на всички момичета и момчета, които водят неуморна битка с огъня при изключително тежки условия. Всички ние сме безкрайно обнадеждени от подкрепата, която получаваме в този труден момент. Като доброволци от формированията за овладяване на бедствия се готвим за такива ситуации, но изправянето лице в лице със стихията винаги е голямо изпитание за психиката и физиката на всеки човек.
Подкрепата на цялото общество ни вдъхва кураж и ни дава сили да продължим напред. С радост разбрахме, че парите за първите 100 преносими пожарогасители бяха събрани за един ден! “ – каза Ясен Цветков, председател на НАДРБ (Национална асоциация на доброволците в Република България

letter Шест дни след началото на кампанията на Асоциацията на доброволците даренията в DMS, Платформата.бг и сметката на НАДРБ достигнаха общо 290 000 лева. Кампанията продължава до набирането на 458 000 лева.