Шествие, посветено на Деня на украинската шевица
DMS MATI UKRAINA

Шествие, посветено на Деня на украинската шевица

Сподели

Сдружението на украинските организации в България «Мати Украйна» продължава да оказва помощ на социално слаби и уязвими групи на временно разселени хора от Украйна: – майки с деца до 6-годишна възраст, майки с повече от 3 деца, пенсионери, болни хора и такива, които се грижат за болни или хора със специални потребности.

Сдружението провежда акции от серията „Опознай Украйна чрез културата й“.

На 16 май от 18:00 ч. ще се проведе Шествие, посветено на Деня на украинската шевица.

Всяка година в средата на май украинците отбелязват Деня на Вишиванката – ярък и пълен с традиции празник, посветен на народното облекло. Историята на украинската вишиванка е вековна, а разнообразието на узорите и техниките е неизчислимо.

Този празник е обичан както от възрастните, така и от децата, които с удоволствие се обличат с бродирани ризи. Украинците и българите имат много общи традиции, като шевиците са сходни и общи. Както за украинците, така и за българите народните носии са символ на националния дух!

Шествието ще започне от Президентството на Република България и ще завърши до паметника на Шевченко на площад „Възраждане“.

Денят на Вишиванката за 2024 година ще се проведе по време на пълномащабната война и ще бъде особено важен. Този празник обединява украинците и хора от целият свят, прославя украинската култура и опровергава митовете на руската пропаганда. Този ден ще се проведе под девиза „Бродирай победата“!

Можете да подкрепите каузата на СУОБ «Мати Украйна» в подрепа на украинските бежанци в България с DMS MATI UKRAINA на 17 777 за 3-те мобилни оператора.

Заедно събрахме 18 523 лв.

?>-->
Брой еднократни SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Брой абонаменти 10 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
2484 701 356 01516 лв. 2000 лв. 9332 лв.

За кампанията

Сдружение „Мати Украина“ има за мисия да обединява украинците, живеещи в България, да повдига националното им самосъзнание, да запазва украинските език и култура и да приобщава украинската общност в България към културните традиции на българския народ.

Мати Украйна организира срещи с цел взаимно опознаване на украинците в България; различни курсове, читалища, библиотеки, изложби.

Организацията извършва издателска и преводаческа дейност, организира и провежда национални и международни симпозиуми, конференции и конгреси за развитие на връзките между двете страни, провежда чествания на национални украински празници, дати и годишнини, свързани с видни украински личности; извършва благотворителна дейност и социално подпомагане на украинците в България.

letter Стотици бежанци вече напуснаха границите на Украйна, за да потърсят помощ в съседни държави. Но голямата част от 44-милионното украинско население остава в домовете си, в мазетата или на фронтовата линия!