Талантите на «Операция Плюшено мече“
DMS TALANTI

Талантите на «Операция Плюшено мече“

Сподели
Михаела Качарова, основател и изпълнителен директор на сдружение “Операция: Плюшено мече” споделя как е преминало лятото в тяхната организация

«През лятото на 2024 година имахме успешен прием на 6 наши кандидат-студенти от Менторската ни програма „Скритите таланти на България“, която дава шанс на младежи в нужда да влязат в университет или да започнат работа.

Проведохме първия ни Летен лагер на талантите, за който мечтаем от три години, на който събрахме 22 таланти от цялата страна и част от техните ментори. Лагерът се проведе в база „Чудно място Стакевци“, където бяхме общо 5 дни с младежите, екипа и част от менторите в Програмата. По време на лагера целеположихме, опознахме се и се сплотихме като общност, мотивирахме се един друг, споделихме опит и цели и правихме забавни неща като: стрелба с лък, яздене на кон, сутрешна йога, клас по Jiu Jitsu, арт часове, правене на пица, спортни и състезателни игри, конкурс за есе, споделяне пред лагерния огън, преход в планината и вечер на талантите на открита сцена + дискотека под звездите.

Помогнахме на четирима наши младежи да излязат на квартира в София –  Стефан завърши 12 клас и се изнесе от социална услуга в гр. Брацигово, където живееше. Сега е в София и му помагаме да се квалифицира, за да започне работа като IT специалист; – Мариян завърши 12 клас и се изнесе от ЦНСТ към SOS Детски селища в Габрово. Сега е в София, защото бе приет да учи «Кино и телевизия» в НБУ; – Боги и Дори са 10 и 8 клас, но са над 18 годишна възраст. Поради минали обстоятелства се налага в момента да догонват връстниците си, но се справят страхотно. Понеже са над 18, нямат право вече да ползват социалната услуга, затова им помогнахме да се изнесат на квартира. Продължават образованието си в Професионална национална гимназия по полиграфия и фотография, като взимат по две години за една.“

🧡 Подкрепете талантите на „Операция Плюшено мече“ с дарителски SMS от 2 лева или бъдете редовен дарител с абонаментно SMS дарителство – изпратете кодова дума DMS TALANTI на номер 17 777 за трите мобилни оператора. 🥰

Заедно събрахме 18 960 лв.

Брой еднократни SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Брой абонаменти 10 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
3420 3156 405 0 5478 лв. 568 лв. 1139 лв.

За кампанията

Програмата „Скритите таланти на България“ предоставя достъп до: – частни уроци, работа с личен ментор, психологическа подкрепа, семинари, работилници, обучения, лагери, материали, екипировка, оборудване, семестриални такси и стипендии за студентите ни и цялата необходима подкрепа, за да може всеки един от тях да достигне своята професионална мечта

  • Поли от Нови пазар винаги е имала голямо сърце за животните и мечтаеше да стане ветеринарен лекар. Днес тя е трета година студент по ветеринарна медицина в Тракийски университет.
  • След навършване на 18 и излизане от социалната услуга, в която Ани от Велико Търново е настанена, тя иска да е самостоятелна и да започне работа като фризьор. Ани вече премина успешно курс по фризьорско майсторство и й предстои да започне първата си работа.
  • Мони, която е отраснала в дом, мечтае да стане психолог. Днес тя е автор на самостоятелна стихосбирка и студент по психология в НБУ. Сони пък учи Компютърни науки в Технически, а Паулина – графичен дизайн и фотография в АМТИИ, гр.Пловдив.

Общото за всичките тези младежи е, че те са част от менторска програма „Скритите таланти на България“ – образователен проект на Сдружение „Операция: Плюшено Мече“.

Всяка година програмата дава шанс на талантливи младежи лишени от родителска грижа или живеещи в рискова среда от цялата страна да се развият професионално и да тръгнат по избрания от тях път.

letter За 5 учебни години успешно сме подпомогнали 12 участника да бъдат приети в университет и през учебната 2022-2023 продължаваме да работим с 7 студенти и 25 ученика.