Благотворителна кампания „С Извор в сърцето“
DMS IZVOR

Благотворителна кампания „С Извор в сърцето“

Сподели

На 24-ти май тази година стартира благотворителната кампания „С Извор в сърцето“, за възстановяване и реновиране на Народно читалище „Отец Паисий“ в село Извор, община Радомир.

Лице на кампанията е певицата Теди Кацарова, която избра читалището за снимачна площадка на видео клип към най-новата си песен “Намирай ме”.

Певицата и нейния екип снимаха два дни в читалището и успяха да заснемат освен залата, а и останалата част от сградата. Изключително артистичният клип показва всеки един детайл от културното средище, предизвика голям интерес след официалната му премиера, която се състоя в “Преди обед” по БТВ на самия 24-ти май.

Теди Кацарова обяви стартирането на кампанията за набиране на средства чрез DMS от ефира на БТВ. Видео клипа за 4 дни генерира повече от 100 000 гледания.

В подкрепа на кампанията се включиха много активно БГ Радио, които многократно промотираха песента и  DMS номера за дарения в предаванията “Любими песни за любими хора” с Наско и “Добрата новина’ с Цвети.

Виктор Дремсизов от Телевизия OnAir покани Теди Кацарова за интервю с обширен материал, като нагледно се показаха освен клипа и детайли от лошото състояние на читалището, както и голямата нужда от финансова подкрепа.  Теди Кацарова беше и гост в специален подкаст към “24 часа” на журналиста Анатоли Попов – Толик.

В него певицата разказа в детайли как чрез близък приятел Кристиян Стоянов е открила уникалното по себе си читалище в село Извор и благодарение на голямата помощ на Димитрина Мирчева се е стигнало до ползотворното решение да се стартира благотворителна кампания.

Години наред мечтите на жителите на село Извор са били свързани с това да бъде възстановен културния живот. Ако кампанията успее, читалището би могло да бъде място, за откритието на млади таланти на музикалната и театрална сцена.

Подкрепете кампанията на НЧ ОТец Пайсий“ с кодова дума DMS IZVOR, за да може читалището да възкръсне за нов живот!

Заедно събрахме 926 лв.

?>-->
Брой еднократни SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Брой абонаменти 10 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
218 5 0 0205 лв. 50 лв. 390 лв.

За кампанията

Неразделна част от облика на читалището са самодейните колективи:  – детска танцова фолклорна група, женска танцова фолклорна група „Изворски наниз“, детска група за словесен фолклор, група за народни обичаи. Всяка година се изработва нов репертоар на групите и с него те участват и печелят много награди с участията си в страната и чужбина.

В дейността на читалището намират място и празниците от официалния и народния календар. Организираме и театрални постановки за деца, като много трудно ги побираме в малката зала, с която разполагаме.

Проблемът е, че читалището не може функционира пълноценно и да предостави на жителите си удовлетворяващи културни изяви. То е общият ни дом, в който може всеки да влезе и да получи търсената духовна храна.

Причината е в състоянието на високото тяло на читалището – покривът тече и се рушат мазилките – вътрешни и външни и правят най-големия салон в община Радомир (с 240 седящи места) неизползваем, а дейността на читалището – ограничена. Външните стени представляват голяма опасност за преминаващите около читалищната сграда. От години състоянието на високо тяло на читалището е трагично.

През 2023 г. търсихме възможности за спасяването му от рухване. Голяма подкрепа и помощ в търсенето оказаха с доброволен труд екип от инженерно-технически висококвалифицирани специалисти, които подготвиха изходни материали за съставяне на инвестиционен проект за ремонт на сградата и КСС.

letter Желанието ни да се ремонтира и възобнови сградата е провокирано от необходимостта на населението от културни дейности и мероприятия, от включването на младите хора в разнообразни самодейни състави и пространство, в което да се развиват и демонстрират наученото. Особено важна е и безопасността за минаващите около читалището жители и гости на селото.