Свято дело за храма и за хората!

Свято дело за храма и за хората!

Начало на кампанията: 09.07.2021
Цел: 30 000 лв.
Остават: 18 268 лв.
Брой изпратени SMS-и Брой абонаменти 2 лв. Брой абонаменти 5 лв. Дарени онлайн през ПОС ОББ Дарени онлайн през ePay Дарени с
банков превод
2183 52 0 453 лв. 7503 лв. 1489 лв.
АКТИВНИ абонаменти за текущия месец: 27 от 2 лв.0 от 5 лв.

Защо?

Катедрален храм-паметник „Св. Успение Богородично“ е една от най-емблематичните сгради в град Варна – катедрала на Варненската и Великопреславска епархия на Българската православна църква, молитвен храм за жителите на града и една от най-обичаните и посещавани туристически забележителности, превърнала се в символ не само на Варна, но и на страната.

През 2020 г. започва ремонт на покрива и позлата на петте купола и кубето на камбанарията, които продължават и към момента, като за целта около цялата фасада е монтирано скеле.

Каменната фасада на сградата, по която са натрупани прах и замърсявания от автомобилни изпарения, има неотложна нужда от почистване и запечатване със специално покритие, което ще я пази чиста поне през следващите 20 години.

Това ще подобри значително външния вид и излъчването на Храма – на златните кубета подхожда един почистен и блестящ с красотата си камък.

За извършването на тези дейности също е необходимо скеле. По оферти на фирми-изпълнители този процес е три пъти по-евтин от цената на самото скеле. Затова е необходимо да се използват оставащите 2-3 месеца до демонтирането на скелето, за да се почисти и запечата фасадата.

letter За почистването на фасадата няма предвидени средства. Затова представители на водещи строителни фирми в град Варна, ОП КСБ Варна и НЧ „Стара Варна 2010“ сформираха Инициативен комитет за набиране на необходимите средства, за да се използва настоящата възможност за почистване и съхраняване на фасадата на един от символите на красива Варна!